Spirulina to nazwa handlowa niebiesko-zielonych alg słodkowodnych. Powstała miliony lat temu i przetrwała do dziś mimo narażenia na wiele niesprzyjających warunków środowiska. Nasi przodkowie już od dawna wykorzystywali ją jako źródło pożywienia.
Skład spiruliny
Wartość energetyczna - 290 kcal
Białko ogółem - 57.47 g
Tłuszcz - 7.72 g
Węglowodany - 23.90 g (w tym cukry: 3.10 g)
Błonnik - 3.6 g
Witaminy
Witamina C - 10.1 mg
Tiamina – 2.380 mg
Ryboflawina – 3.670 mg
Niacyna - 12.820 mg
Witamina B6 - 0.364 mg
Kwas foliowy - 94 µg
Witamina A – 570 IU
Witamina K – 25.5 µg
Minerały
Wapń – 120 mg
Żelazo - 28.50 mg
Magnez - 195 mg
Fosfor - 118 mg
Potas - 1363 mg
Sód - 1048 mg
Cynk - 2 mg
Źródło danych: National Nutrient Database for Standard Reference
Jak można zauważyć, spirulina posiada w swoim składzie mnóstwo witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Lecz jednak to nie wszystko, spirulina stanowi również:
-
Świetne źródło białka - To jedyne znane nam pożywienie, którego skład zawiera aż 70-80% białka. Co ciekawe jest ono lepiej wchłanialne niż białko zwierzęce i ma w sobie bardzo dużo aminokwasów takich jak chociażby tryptofan - niezbędny związek do produkcji serotoniny "hormonu szczęścia"
-
Źródło kwasu GLA - kwas alfa-linolenowy znajduje się w bardzo małej ilości pożywienia. Największe stężenie tego kwasu posiada mleko matki, ponieważ jest ważny elementem niezbędnym do prawidłowego rozwoju dziecka. Nie jest co prawda niezbędny osobom dorosłym, jednak spożywanie go sprzyja naszemu organizmowi. Jest odpowiedzialny między innymi za zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokcji, lecz co najważniejsze ma również właściwości anty-alergiczne, które blokują uwalnianie histaminy. Umniejsza to skutki alergii, które objawiają się w postaci kataru, wysypki, swędzenia, osłabienia piekących oczu itd.
-
Ważne źródło przeciwutleniaczy - Spirulina w swoim składzie posiada wiele przeciwutleniaczy, które umożliwiły jej przetrwanie na ziemi przez tak długi czas. Są to związki, które chronią nas przed szkodliwym działaniem promieni UV a także pomagają oczyścić organizm z wolnych rodników i bakterii powodujących wiele chorób.
Właściwości spiruliny
Spirulina, dzięki swojemu bogatemu składowi działa prozdrowotnie na nasz organizm. Nie bez powodu z jej udziałem wykonano ponad 70 badań pod różnymi kątami. Oczywiście, nadal potrzebne są dokładniejsze testy, jednak już teraz możemy wysnuć tezę, iż naprawdę warto spożywać spirulinę regularnie. Oto najważniejsze jej właściwości:
-
Spirulina łagodzi objawy alergii - Spirulina jest w stanie złagodzić objawy alergii poprzez blokowanie histaminy w organizmie. Jest to ważna właściwość szczególnie dla osób, których układ odpornościowy charakteryzuje się nadwrażliwością na źródła alergii. Pomoże złagodzić nadmierną wydzielinę z nosa, podrażnienie oczu, śluzówki, kaszel, wysypkę i inne objawy.
-
Spirulina wspomaga walkę z rakiem - To dość odważna teza, która jest poparta wstępnymi badaniami na temat wpływu spiruliny na wstrzymywanie rozwoju guzów w organizmie. Nadal są potrzebne badania uzupełniające, jednak w niektórych przypadkach efekty były o ponad 40% razy skuteczniejsze niż w przypadku nie połączenia tradycyjnego leczenia ze spiruliną (badania były przeprowadzane na zwierzętach i wymagane są dokładniejsze informacje). Na tą chwilę nie zalecamy leczenia na własną rękę, lepiej skonsultować to z lekarzem.
-
Wpływ na odporność - Spirulina stymuluje produkcję przeciwciał i cytokin w organizmie, co pozwala na lepszą odpowiedź autoimmunologiczną organizmu na bakterie i wirusy.
-