Żelazo
Żelazo to najważniejszy składnik hemoglobiny. Pierwiastek jest także obecny w enzymach i białkach, które uczestniczą w przemianach metabolicznych. Warto podkreślić, że na niedobór żelaza są bardziej narażone kobiety, które na skutek miesiączkowania czy karmienia piersią tracą ten cenny minerał, co w efekcie może prowadzić do anemii, a co za tym idzie ogólnego osłabienia organizmu i problemów z cerą, paznokciami czy włosami. Aby uniknąć takich dolegliwości, należy wzbogacić swoją dietę w mięso, szczególnie wołowe, i najlepiej w formie wątroby. Żelazo znajdziemy również w żółtkach jaj, produktach pochodzenia zwierzęcego, a także w roślinach strączkowych, brokułach lub szpinaku. Żelazo pochodzenia roślinnego jest lepiej przyswajalne przez organizm, jeżeli występuje w towarzystwie witaminy C.
Cynk
Rola cynku jest nie do przecenienia, jeżeli zależy nam na dobrej kondycji skóry, włosów czy paznokci. Poza tym bierze też udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów, białek i alkoholi. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego i płciowego. Dzięki niemu szybciej i lepiej goją się też rany. Cynk znajdziemy w chudym mięsie, na przykład drobiu, a także rybach, owocach morza, jajkach, orzechach i warzywach strączkowych. Należy pamiętać, że spożycie produktów bogatych w cynk w za dużych ilościach, nie grozi przedawkowaniem, gdyż jego nadmiar jest samoistnie usuwany z organizmu.
Jod
Jod wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Jako składnik hormonu wydzielanego przez ten gruczoł reguluje pracę układu mięśniowego i nerwowego. Okazuje się niezbędny do właściwego wzrostu i dojrzewania płciowego. Zapewnienie właściwego poziomu jodu jest szczególnie potrzebne kobietom w ciąży, gdyż warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Jego niedobór jest natomiast przyczyną wola, choć trzeba przyznać, że niedostatek tego minerału jest powszechny właściwie na całym globie. Stąd m.in. pomysł soli jodowanej, która ma w skuteczny sposób zniwelować te braki. Jod znajdziemy jednak m.in. w rybach, owocach morza, ryżu czy w takich warzywach i owocach jak: sałata, szpinak, jabłko, gruszka. Zawsze dietę można wzbogacić w wyjazdy do nadmorskich kurortów, gdzie w powietrzu nie brakuje naturalnego jodu.
Chrom
Chrom to mikroelement, który reguluje poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych w organizmie. Uczestniczy także w trawieniu białek i w metabolizmie glukozy. Może skutecznie wspomóc proces odchudzania, gdyż jako „uczestnik” przemian cukrowych sprawia, że poczucie głodu jest mniejsze. Chrom znajdziemy w drobiu, roślinach strączkowych, szparagach, brokułach i mące pełnoziarnistej.
Selen
Selen to mikroelement, który współdziała w połączeniu z witamina E, będąc w ten sposób źródłem większej witalności, co szczególnie mogą odczuć osoby starsze. Poza tym selen usuwa metale ciężkie z organizmu, jak na przykład srebro, rtęć, kadm, a także walczy z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Ten mikroelement znajdziemy w orzechach, mięsie, rybach czy warzywach strączkowych.