0
głosów
- +

Własnoręczny catering na przyjęcie w gronie znajomych

Autor:

Aktualizacja: 01.08.2016


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 338 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Własnoręczny catering na przyjęcie w gronie znajomych

Impreza w gronie zjaomych to doskonała okazja do zaprezentowania swojego kunsztu kulinarnego w postaci własnoręcznie przygotowanego cateringu. Jedzenie takie nie musi być wcale skomplikowane, a na pewno i tak mile zaskoczy zaproszonych gości, którzy pokochają wykonany przez nas catering w postaci pysznych i szybkich przekąsek.


Mini pizza, czyli własnoręczny catering na przyjęcie w gronie znajomych

Pierwszą propozycją na pyszny, własnoręcznie wykonany catering na imprezę w gronie znajomych jest mini pizza. Dania to jest idealną przekąską zarówno na imprezę okolicznościową, przyjęcie z okazji sylwestra, czy wspólne oglądanie zmagań polskich sportowców podczas Igrzys Olimpijski w Eio de janeiro.

Składniki na mini pizzę

Do przygotowania cateringu w postaci mini pizzy potrzebować będziemy następujących składników, które użyjemy do przygotowania ciasta: 3/4 szklanki ciepłego mleka, 20g drożdzy, 1,5 łyżeczki cukru, 3 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 2 łyżki masła oraz 1 łyżeczkę soli.

Przygotowanie ciasta

Realizację mini pizzy rozpoczynamy od rozpuszczenia drodży w ciepłym mleku z cukrem. W między czasie w dużej misce przesiewamy mąkę pszenną, do której dodajemy  kolejno sól, lekko rozpuszczone, miękkie masło, jedno jajko oraz wcześniej rozposzczone w mleku drożdze.

Tak przygotowane ciasto wyrabiamy wałkiem, aż do uzyskania jednolitej, zwartej masy, którą następnie smarujemy olejem formując kształt kuli. Następnie pozostawiamy ciasto na około godzinę, aby miało czas wyrosnąć. Jeśli przygotowujemy catering na zaplanowaną imprezę, warto takie ciasto wykonać odpowiednio wcześniej, aby w dzień spotkania ze znajomymi przygotowanie mini pizzy ograniczyło się wyłązcnie do dodania farszu oraz upieczenia tego pysznego jedzenia.

Przed dodaniem farszu musimy jeszcze odpowiednio przygotować ciasto rozwałkowując je do grubości około 0,5 centrymetra oraz wycinając z niego kręgi o średnicy około 10-15 centrymetrów, które będą staowić podkład pod naszą mini pizzę.

Farsz na mini pizzę

Do wykonanai farszu na mini pizzę możemy wykorzystąć tak naprawdę dowolne składniki, które często spotkać możemy również na standardowych pizzach. Podstawą będzie oczywiście żółty ser, pomiodor, dodatkowo mogą być to pieczarki, papryka, kukurydzy, kawałki szynki lub poprostu usmażona pierść z kurczaka. Wszystkie te składniki w dowolnej kombinacji możemy dodatkowo wzbogacić ciekawą kompozycją ziół, w postaci oregano, ziłó prowansalskich, czy pikatnej papryki w proszku.

Tak przygotowany farsz układamy na mini pizzy, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza na 15 minut.

W ten prosty i nie czasochłonny sposób możemy własnoręcznie przygotwać pyszny catering na spotkanie ze znajomymi.

Parówki w cieście francuskim

Kolejnym ciekawym, a zarazem prostym sposobem na domowy catering są parówki w cieście francuski.

Składniki na parówki w cieście francuskim

Danie to jest jeszcze prostsze niż zaprezentowane wcześniej mini pizze, a do jego przygotowania potrzebować będziemy dobrej jakości cienkich parówek, ciasta franckusiego oraz sera żółtego w plastrach, a także dowolnej kompozycji ziół.

Przygotowania domowego cateringu w postaci parówek w cieście francuskim

Jedzenie w postaci parówek w cieście francuskim przygotowujemy w banalnie prosty sposób. Całość realizacji tego dania ogranicza się do pokrojenia ciasta francuskiego w odpowiedniej szerokości paski, na których układamy ser w plastrach oraz parówkę, a całość przyprawiamy kompozycją ziół i zawijamy. Tak przygotowane parówki w cieście francuski wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopnii i pieczemy przez około 10-15 minut aż do zarumienienia się ciasta francuskiego oraz stopienia się sera.

Jak widać domowy catering przy odpowiedniej wprawie możemy przygotować w kilkadziesiąt, a nawet kilkanaście minut, czy na pewno miło zaskoczymy zaproszonych gości, którzy zasmakują w naszych przekąskach w postaci mini pizzy oraz parówek w cieście francuskim.

Najlepszy catering Warszawa w mieście. Sprawdź nasze pyszne menu i zakochaj się w jedzeniu już dziś!


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij