Szkło ma wiele korzystnych właściwości, dzięki którym znalazło szerokie zastosowanie w wyrobie wina, piwa i mocniejszych trunków. Przede wszystkim, jest bezpieczne dla żywności i nie wchodzi w interakcje z kwasami czy alkoholem. Nie powoduje zmiany smaku, zapachu ani barwy. 

Data dodania: 2016-07-15

Wyświetleń: 1005

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Szkło w domowej produkcji alkoholi

Szkło może być przezroczyste lub kolorowe, co przydaje się na różnych etapach produkcji alkoholi. Przykładowo, balony o transparentnych ściankach umożliwiają obserwowanie przebiegu fermentacji i zrzucania osadu przez dojrzewające wino. Z kolei do przechowywania gotowego wina lub piwa, najlepiej używać butelek z brązowego lub zielonego szkła. Ważny jest również fakt, że szkło to materiał higieniczny i łatwo utrzymać je w czystości. Niemniej, ma też jedną poważną wadę – może ulec stłuczeniu, zwłaszcza gdy jest narażone na wahania temperatur i nieodpowiednio składowane.

Balony, butelki, kieliszki - czyli czego potrzebuje amator domowych trunków

Balon nazywany jest też gąsiorem, dymionem lub butlą. Może przybierać różne kształty i pojemności – od 5 do 60 litrów. Do najpopularniejszych należą balony w formie pękatej gruszki lub walca. W sprzedaży dostępne są modele z szerokim otworem, które są idealne do produkcji nalewek oraz balony wąskootworowe odpowiednie do przeprowadzenia fermentacji i dojrzewania trunku. Aby balon spełniał swoją funkcję, warto dokupić niezbędne akcesoria, tj. korki i rurki fermentacyjne. W przypadku wielkogabarytowych pojemników, wskazane jest umieszczenie ich w plastikowym bądź wiklinowym koszu, dzięki czemu zyskują większą stabilność i ochronę przed uszkodzeniem.

Butelki to temat rzeka, gdyż każdy trunek preferuje inny rodzaj szkła. Do dojrzewania wina stosuje głównie butelki zamykane na korek, choć czasem nawet profesjonalne winnice używają zwykłych zakrętek. Piwo, cydr i wino musujące wymagają wytrzymałego szkła przystosowanego do przechowywania gazowanych trunków. Dla bezpieczeństwa najlepiej korzystać z butelek piwowarskich zamykanych na kapsel lub tzw. krachli z zamknięciem patentowym (druciany pałąk z porcelanowym korkiem). Zarówno piwo, jak i wino czy miód pitny, powinny znaleźć się w butelkach z ciemnego szkła – zielonego lub bezbarwnego, które chroni trunek przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych. Do wódek i nalewek najczęściej używa się zwykłych, bezbarwnych butelek na zakrętkę, choć jeśli alkohol ma być przeznaczony na specjalne okazje, możemy sięgnąć po butelki ozdobne.

Karafka, czyli naczynie służące do podania alkoholu, przyjmuje rozmaite kształty i często obfituje w misterne zdobienia. Bardzo popularne są karafki o podstawie kwadratu lub wielokąta, choć niektórzy wolą obłą formę kropli lub walca. W zestawie otrzymujemy zatyczkę ze szkła lub drewniany korek. Zamknięcie jest tak dopasowane, by chronić zawartość przed zwietrzeniem, a jednocześnie zapewniać łatwe otwarcie butelki. Dzięki karafce, degustacja trunku nabiera eleganckiej oprawy, a my nie musimy martwić się nieestetycznym wyglądem butelki, w której dojrzewał alkohol.

Każdy wytwórca chce podać swój autorski trunek w efektownym szkle stołowym, czyli odpowiednich szklankach lub kieliszkach. Jeśli szukamy szkła do piwa, mamy do wyboru pokale (duży kielich na nóżce), kufle oraz specjalne szklanki (np. szklanka do piw pszenicznych). Do wina użyjemy kieliszków o wąskiej nóżce i pękatej czaszy – mniejszych do białego i większych do czerwonego. Wódkę lub nalewkę możemy podać w niewielkich kieliszkach na nóżce lub bez (tzw. shoty). Do whisky koniecznie użyjmy niskiej szklanki o grubym dnie, w stylu tumblera old fashioned. Szkło dobrane do zawartości nie tylko podnosi rangę degustacji, ale i pozwala wydobyć bukiet aromatyczno- smakowy trunku oraz podkreślić jego piękną barwę.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena