Świąteczne prezenty spędzają Ci sen z powiek? Masz dość upominków, które po świętach trafią na dno szafy? A może cenisz naturalny smak domowych wyrobów i chcesz dać bliskim coś tradycyjnego? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na choć jedno z tych pytań, dobrym rozwiązaniem dla Ciebie będą domowe nalewki i likiery. 

Data dodania: 2016-12-13

Wyświetleń: 1780

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Domowe nalewki pomysłem na świąteczny prezent

Są bardzo proste w przygotowaniu, doskonale smakują i mogą całkiem efektownie się prezentować. To znacznie bardziej oryginalny prezent niż wino i szlachetniejszy niż droga wódka. Wyjdą obdarowanemu na zdrowie i smakują niemal każdemu, kto od czasu do czasu lubi wychylić kieliszek czegoś mocniejszego. Wymagają wprawdzie wcześniejszego zaplanowania, jednak jeśli masz w swoich zbiorach kilka gotowych nalewek, możesz je wykorzystać właśnie teraz.

Które nalewki sprawdzą się pod choinką?

Przede wszystkim te o staropolskim rodowodzie, tj. dereniówka, jarzębiak, kontuszówka, kordiał i  wszelkiego rodzaju nalewki miodowe. Takie trunki nie tylko wspaniale smakują, ale i podkreślają uroczysty charakter upominku. Poza tym, są sporządzone na składnikach o cennych walorach odżywczych, dzięki czemu wykazują działanie prozdrowotne. Wyśmienitymi nalewkami są również: żurawinówka, smorodinówka, tarninówka, aroniówka i pigwówka na owocach pigwowca. Intensywny kolor i piękny aromat z pewnością nie pozostawią nikogo obojętnym. Trafnym wyborem na świąteczny prezent będą również nalewki uniwersalne, które przypadną do gustu każdemu, tj. cytrynówka, wiśniówka i malinówka. Z kolei panie docenią trunki delikatne, o kremowej konsystencji, m.in. nalewkę farmaceutów, ajerkoniak, likier czekoladowo-piernikowy, domowy Baileys czy likier śmietankowy. Trzeba uważać z nalewkami ziołowymi, które znajdą uznanie głównie wśród koneserów trunków o intensywnym korzennym aromacie i gorzkim posmaku. Natomiast kiepskim podarunkiem będą nalewki bardzo mocne, w których smak składników został zdominowany przez wysokie stężenie spirytusu. Średnim prezentem będą też nalewki o nieciekawej barwie, z dużą ilością osadu (choć niektórym to nie przeszkadza), o zbyt gęstej lub galaretowatej konsystencji. Świątecznym faux paux będą również nalewki rozlane do starych butelek po wódce, posiadających oryginalne etykiety.

Jak przygotować nalewkę na prezent?

Skoro butelka po wódce odpada, trzeba poszukać czegoś znacznie bardziej efektownego. Najlepiej zainwestuj w nowe szkło o nietuzinkowym kształcie. W sklepach dla producentów alkoholi znajdziesz bardzo różnorodne butelki przeznaczone do nalewek i likierów: prostopadłościenne, okrągłe, wysmukłe, pękate, płaskie i asymetryczne. Niektóre z nich przypominają tradycyjne butelki na koniak, inne niewiele się różnią od butelek z markowych whisky. Do pojemników dobierz estetyczną zatyczkę, np. korek z naturalnego korka lub korek z główką w kształcie grzybka. Szyjkę butelki możesz ozdobić kolorowym kapturkiem termokurczliwym, który ładnie przylgnie do korka i będzie stanowił dodatkową atrakcję. Nie zapomnij też o wykonaniu ciekawej etykiety z nazwą trunku i indywidualnymi życzeniami świątecznymi. Prezent włóż do kartonowego opakowania lub w wersji mniej oficjalnej – dzierganego „sweterka” na butelkę.  Dzięki efektownemu opakowaniu Twój trunek nie tylko zadowoli podniebienie, ale i uraduje oko obdarowanego.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena