Od prasy do owoców po akcesoria do butelkowania
Każdy surowiec na wino musi być odpowiednio spreparowany. Jeśli fermentujesz w miazdze, będziesz potrzebować tłuczka, blendera lub innego narzędzia do rozgniatania owoców. Gdy fermentujesz sam moszcz, pomocna będzie sokowirówka, maszynka tutti-frutti, sokownik, prasa winiarska lub wyciskarka do owoców. Możliwości jest wiele, różnią się kosztem i wygodą użycia, dlatego musisz znaleźć swój własny sposób na przygotowanie składników do fermentacji.
Z pewnością każdy, kto chce zrobić domowe wino, musi nabyć szklany balon – pojemnik przystosowany do przeprowadzenia fermentacji alkoholowej. Baniak powinien być wyposażony w kosz ochronny, rurkę fermentacyjną i dopasowany korek, taki osprzęt kupisz oddzielnie lub w zestawie z naczyniem. Najpopularniejsze są balony z wąskim wlewem, jednak część winiarzy korzysta też z balonów szerokootworowych, które są łatwe w myciu i idealnie nadają się do wstępnej fermentacji w miazdze.
Oprócz balonów warto zainwestować w tani (18-23 zł) plastikowy pojemnik fermentacyjny o pojemności ok. 30 litrów, przydający się wielu rozmaitych sytuacjach – od przygotowania owoców, przez wstępną fermentację po zlewanie wina znad osadu. Aby w pełni wykorzystać możliwości pojemnika, można wyposażyć go w rurkę fermentacyjną (wystarczy ta od balonu) i kranik z reduktorem osadów. Pojemnik powinien posiadać też praktyczną miarkę i pokrywę, najlepiej z otworem na rurkę i pasującym doń korkiem. Do wyboru masz pojemniki białe i transparentne, które umożliwiają obserwowanie procesu fermentacji bez zdejmowania wieczka.
Kiedy fermentacja dobiega końca, należy pozbyć się osadu z martwych drożdży i resztek składników. Dlatego nieodzownym akcesorium winiarskim jest wężyk do dekantacji, który umożliwia zebranie płynu znad mulistego dna. Możesz użyć zwykłego giętkiego wężyka (najlepiej silikonowego) lub zainwestować w nieco bardziej zaawansowany sprzęt, np. ściągacz zakończony sztywną rurką ułatwiającą przeprowadzenie obciągu lub syfon automatyczny z pompką i reduktorem osadów. Sprzęt do dekantacji przyda Ci się również podczas butelkowania trunku, dlatego warto szukać wężyka z wysokiej jakości materiału (silikonu) i o odpowiedniej długości, dopasowanej do rozmiarów balonu.
Młode wino może dojrzewać w balonie, jednak już na tym etapie warto przelać je do butelek. Tym samym zyskasz wolny pojemnik do kolejnego nastawu, a trunek będzie leżakował aż do degustacji. Wśród akcesoriów do butelkowania należy wymienić korkownicę, za pomocą której zamkniesz butelki pasującym korkiem. Możesz użyć korkownicy ręcznej, dwuramiennej lub stołowej, a wybór odpowiedniej zwykle jest uzależniony od budżetu i wielkości produkcji. Potrzebujesz też korków, które zapewnią winu optymalne warunki do wymiany gazowej i pozwolą na stopniowe dojrzewanie trunku. Jeśli nie zamierzasz przechowywać swojego wina dłużej niż 2-3 lata, wystarczą Ci korki aglomerowane. Natomiast jeśli chcesz otworzyć wino po dłuższym czasie, np. po 10 latach, warto kupić wytrzymałe korki lite z jednego kawałka dębu. Wybierając butelki pamiętaj, że ciemne szkło chroni czerwone wino przez szkodliwym wpływem światła, z kolei jasne pięknie eksponuje barwę trunku i nadaje się do krótkotrwałego przechowywania. Jeśli chcesz zaoszczędzić, możesz postarać się o szkło z drugiej ręki, jednak obecnie bez problemu znajdziesz korzystną cenowo ofertę nowych butelek na wino.
W procesie produkcji wina nie możesz pominąć mycia i sterylizacji sprzętu, dlatego warto zaopatrzyć się w takie akcesoria jak: szczotki do butelek i balonów, myjki i suszarki do butelek oraz środki do dezynfekcji. Dzięki nim usuniesz oporny brud i zniwelujesz ryzyko zakażenia trunku bakteriami lub pleśnią.
Jeśli nie chcesz kompletować sprzętu samodzielnie, w sklepie Malinowy Nos możesz kupić gotowy zestaw winiarski zawierający podstawowe elementy i przydatne akcesoria.