Dieta jest bardzo ważnym, choć czasem wciąż niedocenianym elementem leczenia. W przypadku chorób krótkotrwałych pomaga szybciej wrócić do zdrowia, natomiast w chorobach przewlekłych niejednokrotnie ma ogromne, jeśli nie decydujące znaczenie.

Data dodania: 2016-06-06

Wyświetleń: 1223

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 1

WIEDZA

-1 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Jak ułożyć dietę dla chorego dziecka?

Istnieje cała grupa chorób dietozależnych, gdzie właściwe żywienie jest jedyną szansą chorego na poprawę stanu zdrowia i/lub uchronienie się przed postępowaniem choroby. Wymienić tutaj można na przykład cukrzycę, która wymusza stosowanie odpowiedniej diety. Jeżeli pacjent nie będzie jej przestrzegał, nie pomogą mu żadne, nawet najnowocześniejsze farmaceutyki.

Oczywiście w większości przypadków stosowanie diety narzuca sporo ograniczeń i nakazów, często trudnych do zaakceptowania. Jednak o ile dorosły łatwiej zrozumie i zniesie żywieniowe restrykcje, o tyle w przypadku dziecka sytuacja jest znacznie trudniejsza. Im jest ono mniejsze, tym trudniej mu pojąć dlaczego nie może jeść tego samego co rodzeństwo, rodzice i rówieśnicy.

Każdy organizm potrzebuje odpowiedniej ilości składników odżywczych, jednak w przypadku dzieci jest to szczególnie istotne. Jakiekolwiek niedobory mogą spowodować komplikacje zdrowotne i rozwojowe, często niemożliwe do odwrócenia.

Przed rodzicami stoi więc wyzwanie skomponowania takiego menu, by dziecko wraz z pożywieniem otrzymywało wszystko, czego potrzebuje, a jednocześnie przestrzegane były zalecenia dietetyczne związane z chorobą, a do tego posiłki były smaczne i chętnie przez malucha jedzone.

Trzeba przyznać, że jest to trudne zadanie, szczególnie w przypadku rodziców pracujących zawodowo i niemogących przeznaczyć na planowanie, zakupy i gotowanie dużej ilości czasu. Na szczęście jest dość łatwe rozwiązanie. Jest nim wizyta w poradni dietetycznej dla dzieci. Profesjonalny dietetyk ułoży dla dziecka plan żywieniowy, który będzie uwzględniał wymogi związane z chorobą, ale także potrzeby rozwojowe dziecka i jego upodobania smakowe, jak również możliwości rodziców. Oczywiście punktem wyjścia jest zawsze szczegółowy wywiad, bardzo nieraz przydatny, gdyż rodzice często nie zdają sobie sprawy z wagi niektórych zagadnień.

Jest duża szansa, że po wizycie u dietetyka maluch łatwiej zniesie obostrzenia dietetyczne, zwłaszcza, gdy nie będzie musiał zrezygnować z ulubionych potraw, gdyż zazwyczaj można je zmodyfikować tak, by były zdrowe, a jednocześnie nie straciły swego smaku).

Licencja: Copyright - zastrzeżona
-1 Ocena