0
głosów
- +

Placuszki z cukinii i kopru włoskiego z marokańską sałatką z marchewki

Autor:

Aktualizacja: 19.01.2016


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 551 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Ok, przyznaje, że brzmi ąę ; ) Jeśli zerkniecie jednak na skład i przygotowanie, to okazuje się to bardzo prosty przepis. Zachęcam do spróbowania – ciekawy smak, być może nie próbowaliście czegoś takiego wcześniej. Jednocześnie smak nie jest totalnie odjechany, także ciężko o rozczarowanie.


Jest to posiłek nieszczególnie zasobny w białko, po raz kolejny jest to mój świadomy wybór. Za duża ilość białka nie jest nam potrzebna, a czasem może nawet przeszkadzać. Dodatkowo bardzo łatwo zapewnić odpowiednią podaż protein w diecie, nawet bez uciekania się do suplementacji.

Skład:
Placuszki:
– 250 g startej cukinii
– 130 g oczyszczonych i startych batatów lub marchewki (czytaj niżej dlaczego)
– 30 g startego kopru włoskiego
– łyżeczka natki pietruszki
– łyżeczka mięty (może być suszona)
– 2 pokrojone w talarki szalotki (lub malutkie cebule)
– starta skórka z połowy cytryny
– 2 jaja
– 30 g mączki migdałowej (ew. jakaś razowa mąka)
– 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

Sałatka:
– 40-50 ml oliwy z oliwek
– łyżeczka soku z cytryny
– łyżeczka octu jabłkowego (kupcie sobie butelkę, data przydatności b. długa, a przydaje się często)
– łyżeczka miodu
– łyżeczka startego imbiru (ew. przyprawy)
– 1 mała papryczka chili, pokrojona drobno, bez nasion
– 2 duże starte marchewki
– garstka uprażonych i posiekanych migdałów
– łyżeczka kolendry (ew. przyprawy)
– łyżeczka mięty

Przygotowanie:

Nie ma tutaj żadnej filozofii, jak przeważnie w mojej kuchni ; ) Cukinię i ziemniaki solimy i odstawiamy do durszlaka na 20-30 minut, po tym czasie odciskamy całą wodę. Całość wkładamy do miski, dorzucamy koper włoski, miętę, pietruszkę, cebulki, skórkę z cytryny, mączkę i pieprz do smaku.

Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Może Wam wyjść za rzadkie, to dodajcie więcej mąki, złapie całość. Formujemy kulki wielkości typowego mielonego ; )

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane albo olej kokosowy. Rozpłaszczamy na powierzchni nasze placki. Smażymy każdy ok 5 min. z każdej strony. I teraz uwaga, jeśli użyliście batatów, bądźcie ekstra ostrożni, żeby całość była dobrze wysmażona, wiecie co się dzieje po zjedzeniu surowego ziemniaka ; ) Jeśli się boicie, lub nie ufacie swojej ocenie, użyjcie marchewki.

Przygotowanie sałatki jest jeszcze prostsze. Wszystkie mokre składniki mieszamy ze stałymi w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu.

Enjoy!

 

Makro (dla dwóch osób):

Placuszki:
Kcal: 528
Białko: 22,94 g
Węglowodany: 38,59 g
Tłuszcz: 32,34 g

Sałatka:
Kcal: 518
Białko: 4,54 g
Węglowodany: 23,24 g
Tłuszcz: 44,94 g

Razem:
Kcal: 1046
Białko: 27,48 g
Węglowodany: 61,83 g
Tłuszcze: 77,28 g


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij