Platon zwykł mawiać : „Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje, a bogatego biednym w rzeczywistość”. Istotnie, gdyby prześledzić historię tego wspaniałego trunku można by tę podróż rozpocząć już u starożytnych Sumerów zamieszkujących dolną Mezopotamię.

Data dodania: 2015-06-27

Wyświetleń: 3569

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Od wieków jego popularność nie zmalała, a pasjonaci każdego dnia dokładają wszelkich starań, by ich wyroby cieszyły zarówno duszę, jak i podniebienie.
 

Idealnie zgrane nuty


Czy patrząc na dorodne winogrona, myślimy o trunku, jaki z nich powstaje? Zazwyczaj nie, a jednak droga, jaką przebywa słodki owoc zerwany z krzaka do wina zamkniętego w butelce jest pasjonująca i niebotycznie długa. Wino to alkohol dla cierpliwych, którzy doskonale wiedzą, jak ważny jest każdy, nawet najdrobniejszy element, którego pominięcie wytrąciłoby istotne walory nabywane z wielką pieczołowitością każdego kolejnego dnia. Wino jest sztuką nie tylko w procesie produkcji, ale także i podczas konsumpcji. Bardzo często wkraczając na tę drogę, nie bardzo wiemy czym się kierować – czy kolorem, czy też jego nutą. Powstaje też pytanie o sam kolor wina, na rynku mamy przecież pełną jego paletę barw, począwszy od białego, poprzez różne odcienie różu i głębokiej czerwieni.
 

Odcienie bieli


Kolor wina w głównej mierze zależy od użytych do jego produkcji szczepów winogron, jak i od sposobu produkcji. Innymi słowy białe wino niekoniecznie powstaje wyłącznie z białych szczepów. Podczas procesu produkcji prasa oddziela ciemne skórki od jasnego miąższu, który niemal natychmiast poddawany jest procesowi maceracji. Tego rodzaju wino poznamy po etykiecie, na której zostanie oznaczone jako „blanc de noir”. Najpopularniejszymi szczepami, z których powstaje wysokogatunkowe wino białe jest Chardonnay. Niebywale łatwy w uprawie, zawierający spore ilości alkoholu jest ceniony na całym świecie. Co ciekawe, potrafi dawać różne smaki bazowe, wszystko jest bowiem zależne od miejsca, z którego dany szczep pochodzi, natomiast idealnie nadaje się na wina wytrawne, musujące i słodkie, zwane także deserowymi. Drugim liderem jest Sauvignon Blanc pochodzący z Francji. Wyróżnia się bogatym aromatem z wyczuwalną nutą orzeźwienia, ale uwaga, tutaj mamy odstępstwo od starej reguły – wina z tego szczepu najlepsze są jako młode. Jeśli szukamy ciekawych połączeń powinno nas zainteresować białe wino na bazie szczepu Semillion, które genialnie łączy się z Chardonnay.
 

Łagodny róż
 

Na polskim rynku wina różowe są stosunkowo krótko i niezmiennie owiane są tajemnicą. Mylnie twierdzi się, że powstają z połączenia wina białego z czerwonym. W istocie produkowane są z tych samych szczepów co wina czerwone, z tą różnicą, że czas maceracji skórek jest znacznie krótszy. To właśnie od tego czasu zależy, czy będziemy mieli do czynienia z delikatnie różowym, czy wpadającym w czerwień odcieniem. Z całą pewnością są one delikatniejsze i bardziej subtelne.
 

Pociągająca czerwień
 

Wino, po które najchętniej sięgamy, to oczywiście czerwone. Cieszy się ono popularnością tak ze względu na walory smakowe, jak i zbawienne właściwości zdrowotne. Zachwyca paletą doznań i trafia w gusta wytrawnych koneserów. Najpopularniejszymi szczepami, z jakich jest wykonywane są: Merlot pochodzący z francuskich winnic w okolicach Bordeaux oraz Cabernet Sauvignon. Te drugie wyróżniają się głębszą czerwienią i o wiele bardziej zdecydowanym smakiem. Pochodzący z Bliskiego Wschodu Syrah jest przedstawicielem wytrawnej odsłony wina, która swoim zdecydowaniem idealnie łączy w sobie bogactwo całego kwiatu. Chcąc wybrać trunek o mniejszej cierpkości, sięgajmy po Zinfandel pochodzący ze słonecznej Kaliforni. Tutaj spotkamy się z lżejszą czerwienią połączoną z rześkością. Ten szczep idealnie nadaje ton także winom różowym. Jednym z najjaśniejszych przedstawicieli win czerwonych jest burgundzki szczep Pinot Noir, który zaskakuje delikatnością w smaku i kolorze.

Delikatne czy zdecydowane – to wybór bardzo indywidualny. Wybierając wino pamiętajmy, że jego kolor będzie charakteryzował smak, jaki w sobie kryje – im ciemniejsza barwa, tym ciemniejszy i bardziej wyrazisty charakter. Nie zapominajmy o odpowiednim przygotowaniu kieliszków i samego wina – wszak nawet najdoskonalsze zostanie pozbawione swojej niepowtarzalnej szaty, gdy zaserwujemy je zbyt ciepłe i w nieodpowiedniej formie.
 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena