Jakie wino podać do Wielkanocnych zimnych przekąsek?
Mięsne przekąski na zimno jak wędliny czy pasztet to zadanie dla lekkiego czerwonego wina o owocowym aromacie. Niezawodne w takim przypadku jest tradycyjne włoskie Chianti, czyli kupaż trzech popularnych szczepów – Sangiovese, Cabernet Sauvignon i Merlota. Aromatyczne, pełne wino z akcentami przypraw wydobędzie z Twoich potraw głębię smaku.
Dobrym pomysłem jest również uniwersalny Pinot Noir. Pochodzący z Nowej Zelandii WHITE CLIFF Pinot Noir wyróżnia się aromatem owoców granatu zestawionych z tymiankiem. Soczyste czerwone wino powinno przypaść do gustu nawet tym biesiadnikom, którzy z reguły krzywią się na widok win wytrawnych.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pieczeni lub schabu. Świeże Tempranillo ze swoim wyrazistym charakterem, miękkością i aromatycznością jest ogromnie cenione w Hiszpanii. Dlatego to właśnie tego szczepu wino polecamy do postawienia na świątecznym stole.
Organiczne EL CARLINO Bio Tempranillo powstaje z szacunkiem dla środowiska, dzięki czemu zadowoli tych w rodzinie, którzy dbają tak o swoje zdrowie, jak i o planetę. Bukiet z czerwonych owoców i przypraw korzennych zaskoczy Cię złożonością, a smak malin i truskawek pozwoli przenieść się myślami do cieplejszego klimatu.
Jakie wino pasuje do Wielkanocnych potraw na gorąco?
Przy potrawach na ciepło warto zwrócić uwagę na sos.
Malbec podkreśli niuanse sosu ciemnego. Do większości wielkanocnych przysmaków na bazie mięsa proponujemy wysoko ocenianego PIEDRA NEGRA Malbeca Reserva. Eleganckie wino z subtelnie zaznaczonym pieprzem i zaskakujące czekoladową końcówką to Malbec w najlepszym wydaniu. Do jego niewątpliwych zalet należy także złożony smak oraz miękkie taniny. Nie sposób nie wspomnieć też o naturalnie słodkim waniliowym finiszu.
Z jasnymi sosami natomiast lepiej odnajdzie się lekkie białe wino, typu kalifornijskie Chardonnay. Do cięższych dań wielkanocnych mile widziany kontrast zapewni WILD WINE Chardonnay. Wytrawne, rześkie wino typowe dla tej odmiany soczyste cytrusowe nuty łączy z dojrzałą śliwką. Klasyczny szczep w oryginalnym wydaniu to recepta na pyszne, ale pozbawione nudy wino.
Jakie wino komponuje się z Wielkanocnymi deserami?
Deser łączy się najczęściej ze słodkim winem jak TOKAJ SZAMORODNI Sweet. Mazurek albo cytrynowa babka będą smakować jeszcze lepiej, jeżeli popijesz je tym węgierskim klasycznym trunkiem. Do jego cech szczególnych należą nuty moreli, skórki pomarańczy oraz orzechów zanurzonych w miodzie.
Poza winami deserowymi do wielkanocnych wypieków można zaproponować wino musujące. Wino z bąbelkami nie ogranicza się do bycia rewelacyjnym aperitifem!
Na świątecznym stole zabłyśnie LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry. Prosecco z ekologicznej, wysoko cenionej na całym świecie winnicy podkreśla nie tylko smak Wielkanocnych potraw, ale i wiosenny, radosny charakter uczty. Zgromadzonym przy świątecznym stole do gustu przypadną długo utrzymujące się w kieliszku bąbelki. Z kolei aromatyczne bogactwo tworzy pożądany duet z kruchym, jabłkowym posmakiem.
Bez względu na to, na które wino się zdecydujesz, mamy nadzieję, że uświetni ono cudowne, rodzinne święta!
Więcej win na każdą okazję znajdziesz na Wybieramwino.pl.