Owoce i warzywa zajmują drugą pod względem ważności pozycję na piramidzie zdrowego odżywiania, ustępują miejsca jedynie produktom zbożowym. Oznacza to zaś tyle, że powinny być obecne w każdym spożywanym posiłku. Utrzymanie ilości spożywanych owoców i warzyw na odpowiednim poziomie nie jest zadaniem zbyt skomplikowanym, tego rodzaju produkty często idealnie pasują do wielu innych składników posiłków.
Owoce i warzywa stanowią przede wszystkim bogate źródło witamin i minerałów, jakich potrzebuje organizm do prawidłowego funkcjonowania. Kolor warzyw i owoców nie jest tutaj zupełnie bez znaczenia, najwartościowszymi są bowiem te mocno zielone, żółte i czerwone. Posiadają one bogactwo składników odżywczych w postaci witaminy A, witaminy E i witaminy C, budującej odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje.
Regularne jedzenie warzyw i owoców pomaga również na konkretne schorzenia. Pomidory, ziemniaki czy pietruszka zawierają dużo potasu, tym samym polecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie. Niektóre z owoców, jak na przykład owoce cytrusowe, prawdopodobnie obniżają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe. Podobne właściwości przypisuje się również pomidorom, czosnkowi i brokułom. Dobroczynny wpływ posiada również błonnik, obecny w bardzo wielu gatunkach owoców i warzyw. Dzięki niemu obniża się poziom cholesterolu w organizmie, a tym samym poprawia działanie układu krążenia.
Właściwie skomponowana dieta odchudzająca również nie może obejść się bez warzyw i owoców. Wiele z nich posiada przede wszystkim dużo wody i mało węglowodanów, a co za tym idzie cechują się niewielką kalorycznością. Dieta urozmaicona w ten prosty sposób sprawia, że organizm dostaje wszystkie niezbędne mu do prawidłowego funkcjonowania witaminy i składniki mineralne, a przy tym mniejszą ilość kalorii. Dobieranie najbardziej odpowiednich warzyw i owoców należy przeprowadzać bardzo ostrożnie, niektóre z warzyw, głównie strączkowe, posiadają duże ilości cukru, a tym samym nie są polecane dla osób odchudzających się.
Owoce i warzywa najbardziej wartościowe pozostają w stanie surowym. Dlatego też tak istotne jest spożywanie wszelkiego rodzaju sałatek przyrządzonych ze świeżych warzyw bądź owoców. Obecnie trwające lato sprzyja jedzeniu tego rodzaju darów natury.