Przygotowanie zrównoważonego posiłku nie wymaga wcale dużego wysiłku. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Jak wygląda zbilansowany posiłek? Jak banalne danie zamienić w oryginalny przysmak? To bardzo łatwe.

Data dodania: 2015-04-29

Wyświetleń: 2227

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Planowanie codziennych posiłków-to proste

Ważne jest, by utrzymywać właściwe proporcje składników odżywczych w codziennej diecie. Proporcje te wyglądają następująco: 40-60 procent zbóż pełnoziarnistych, 10-20 procent wysokiej jakości białek oraz 30-50 procent świeżych owoców i warzyw.

Zbilansowany posiłek zawiera białko, węglowodany złożone  oraz jeden lub więcej dodatek warzywny. Kiczadi (proste, indyjskie danie złożone z ryżu basmati, fasoli mung oleju oraz przypraw) jest dobrym przykładem potrawy jednogarnkowej, która zawiera wszystkie wyżej wspomniane składniki.

Warzywna zupa jęczmienna jest innym świetnym daniem tego typu, jeśli dodamy do niej tofu lub soczewicę. Innym łatwym przykładem jest curry warzywne z ryżem. Przyprawy zaostrzają smak oraz przyozdabiają dania. Dzięki przyprawom (kurkuma, kolendra, suszona pietruszka, cynamon, tymianek, kmin i wiele innych) nudny posiłek może stać się ciekawym daniem w bardzo szybki sposób.

Każda dosza ma swój czas, w którym jest najsilniejsza w ciągu roku. Podobnie w dzień i w nocy każda z doszy ma swoją dominującą porę. O świcie, o szóstej rano, kapha dopiero zaczyna wzbierać i kontynuuje ten proces do godziny dziesiątej. Jest to właściwy czas, zwłaszcza dla osób kapha, by zjeść coś lekkiego. Dla osób wata śniadanie może być inne, bogatsze, ale osoby kapha w tym czasie powinny jeść niewiele.

Około dziesiątej rano wzrasta dosza pitta. Wtedy osoby, u których dominuje dosza pitta, zaczynają być naprawdę głodne. W ajurwedzie godzina 10 lub 11 rano to pora, w której podaje się drugie śniadanie.

Niektóre osoby wata i pitta twierdzą, że lekki podwieczorek około godz. 15 czy 16 stabilizuje je i pomaga zachować energię do wieczora. Jednak dla osób kapha taka przekąska jest zbyteczna. Energia wata dominuje od godz. 14 do 18, po czym znowu wzrasta energia kapha.

Czas kapha nie stymuluje trawienia zbyt intensywnie. Późne jedzenie sprzyja gromadzeniu się kapha w ciele, zwłaszcza u osób o tej konstytucji. Osoby wata spożywają lżejsze posiłki raczej wieczorem niż rano. Osoby pitta zwykle jadają kolację (obiadokolację) z dużym apetytem. Osoby kapha powinny wieczorem spożywać lekkie pokarmy, np. sałatkę.

Od godz. 22 do drugiej nad ranem dominuje element pitta. Nadszedł czas, by system trawienny asymilował to, co przyjął w ciągu dnia. O świcie cały cykl rozpoczyna się na nowo.

Trzymając się tego rozkładu – przerwy między posiłkami wynoszą zwykle około 4 godziny. Jest to czas, w którym odbywa się trawienie w odcinku żołądkowo-jelitowym, dlatego przerwa w jedzeniu jest konieczna. Jeśli zaczniesz podjadać duże ilości przekąsek między głównymi posiłkami (np. przed kolacją czy przed obiadem), spowoduje to zahamowanie ognia trawiennego oraz ciężkość.

Obserwuj swój organizm i jego reakcje na spożywane posiłki, a przekonasz się, jak to działa w twoim przypadku.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena