Według ajurwedy pokarmy rozgrzewające stymulują trawienie. Do tej grupy zaliczamy m.in. większość przypraw, takich jak chili czy czosnek, oraz czerwoną soczewicę i miód. Jak na organizm wpływa pożywienie gorące i zimne?

Data dodania: 2015-04-02

Wyświetleń: 2618

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Potrawy rozgrzewające i chłodzące. Jak na organizm wpływa temperatura pokarmu?

Na trawienie najkorzystniej wpływa równowaga pomiędzy pokarmami zimnymi a gorącymi oraz stosowanie przypraw.

Na pierwszy rzut oka koncepcja pokarmów gorących i zimnych może się nam wydawać nieco obca. Mimo to łatwo można dostrzec związek pomiędzy gorącymi pokarmami, takimi jak chili, ponieważ wywołują efekt „palenia”, czy też zimnymi, takimi jak mleko. Inne pokarmy wychładzające to np. orzechy kokosowe, koper, kolendra.

Warto obserwować, jaki wpływ wywierają na nasz organizm różne pokarmy. Czy łatwiej trawisz niektóre pokarmy, a po innych czujesz dyskomfort? Czy stosowanie przypraw wpływa na proces twojego trawienia?

Idea pożywienia rozgrzewającego i chłodzącego jest obecna w wielu kulturach świata. Jednocześnie występuje sporo niezgodności co do tego, jakie właściwości mają konkretne pokarmy w różnych kulturach i różnych praktykach leczniczych. Na przykład ajurweda indyjska używa jogurt za rozgrzewający, zaś w sąsiednim Tybecie uznaje się go za schładzający.

Zarówno klimat, jak i sposób życia wpływają na to, jak będą na nas oddziaływały pokarmy. Dlatego warto wyrobić w sobie świadomość jedzenia.

W dzisiejszych czasach używa się dużej ilości pestycydów i innych chemikaliów, możliwe więc, że niektóre pokarmy działają inaczej niż ich pierwotna natura. Na przykład zbyt duża ilość niektórych pestycydów wywołuje gorączkę, biegunkę oraz alergię. Często takie dolegliwości uważa się za skutek występowania wirusów i bakterii, podczas gdy ciało odpowiada w ten sposób na nadmiar chemikaliów.

Na przykład winogrona pryskane dużą ilością środków owadobójczych mogą powodować stan zapalny w organizmie. Nie będą już wychładzać tak jak w swoim naturalnym stanie.

Inne cechy pokarmów, takie jak wilgotność, oleistość czy suchość również mają wpływ na trawienie. Pożywienie oleiste będzie wpływało na cały układ pokarmowy, zwiększając jego nawilżenie oraz wydzielanie enzymów trawiennych. W zbyt dużych ilościach potrawy oleiste mogą hamować trawienie wskutek przeciążenia pracy wątroby i woreczka żółciowego. Przykładem pokarmów oleistych jest ghee, oleje roślinne, soja, tłuszcze zwierzęce.

Do suchych pokarmów możemy zaliczyć m.in. kukurydzę, grykę, żyto, kaszę jaglaną, większość ziaren oraz warzywa o ciemnozielonych liściach. Większość osób potrzebuje dodatkowego nawilżenia, aby strawić te pokarmy. Zatem dobrze jest dodać do nich np. odrobię oleju czy oliwy.

W wielości pokarmów, które mamy do dyspozycji – najważniejszą rzeczą jest rozbudzenie świadomości tego, co jemy, jak to na nas wpływa oraz jak się z tym czujemy.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. 

Licencja: Creative Commons
1 Ocena