Przedstawicielka regionalnych zup Mazowsza
Jedną z regionalnych zup Mazowsza jest kapłun (tzw. kapłonek) – czyli rodzaj wodzionki, często jadanej na śniadanie, pochodzącej z Dolnego Śląska. Kto z nas nie zna popularnej piosenki o prostej wodziance? To jedna z najprostszych zup – wymaga pokrojenia czerstwego chleba na kawałki, zalania go wrzącą wodą, dodania soli, czosnku i odrobiny tłuszczu (może to być smalec lub skwarki). Kiedyś była to typowa zupa postna, obecnie można ją spotkać w wersjach bardziej sytych – ze wspomnianymi skwarkami, śmietaną, jogurtem naturalnym, bulionem warzywnym lub drobiowym zamiast czystej wody, rozmaitymi przyprawami ziołowymi. Kapłun można podawać również z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami, dodatkową pajdą chleba lub ciepłą grzanką, posmarowaną czosnkiem.
Zupy Dolnego Śląska
Wśród regionalnych zup Dolnego Śląska, oprócz wspomnianej wodzionki, prym wiedzie zupa chlebowa na mleku – niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Można do niej dodać kieliszek ulubionego wina białego, aby zyskała winny posmak. Gęsta zupa chlebowa przypomina pyszną zupę krem – po ugotowaniu kawałeczków chleba w mleku z przyprawami całość miksujemy. Również tę zupę można urozmaicić przyprawami: bazylią, oregano czy ziołami prowansalskimi. Można ją podawać z jajkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki, pokrojoną w plasterki marchewką – innowacje zależą od Was!
Na mleku możemy również przygotować gęstą zupę krem z dyni, który doprawiamy tylko pieprzem, solą i cukrem w wersji tradycyjnej. Regionalna zupa dyniowa na naturalnym mleku jest bardzo smaczna, chociaż obecnie przygotowuje się zupy dyniowe z dodatkiem słodzonego mleka z puszki lub mleka kokosowego.
Regionalna zupa z pomorskiego
Przedstawicielką tradycyjnej sztuki kulinarnej w województwie pomorskim jest zupa z suszu – czapurniak. Do jego przygotowania wystarczy już 0,5 kilo suszonych owoców, 2-3 litry wody (w zależności od tego, jak bardzo gęstą zupę chcemy otrzymać), kremówka i przyprawy. Czapurniak może być podawany z makaronem, chlebem lub ziemniakami, ale zwyczajowo podaje się go z kluskami. Aby zupa była bardziej aksamitna i kremowa, możemy do niej dodać ¼ kostki masła dobrej jakości.
Jak się okazuje, zupy regionalne można podać w nowoczesny sposób, opierając się oczywiście na tradycyjnym smaku i oryginalnym przepisie, ale nie bojąc się eksperymentować z rozmaitymi dodatkami.