Aromatyczne, doskonale kruche, lekkie – a przy tym bogate w cenne mikroelementy i witaminy. Ciasteczka korzenne stanowią idealną przekąskę, zarówno w zabieganej codzienności, jak i na święta.

Data dodania: 2015-01-29

Wyświetleń: 1703

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Przepis na ciasteczka korzenne

Potrzebne będą:

  • 100 mililitrów mleka 3,2%
  • 200 gramów miodu
  • 200 gramów cukru
  • 150 gramów masła
  • 30 gramów przyprawy korzennej
  • 200 gramów czekolady gorzkiej
  • 50 gramów kakao
  • 2 jajka
  • 800 gramów mąki pszennej
  • 15 gramów proszku do pieczenia
  • 10 gramów sody spożywczej
  • Szczypta soli
  • Foremka do wycinania ciasteczek
     

            Mleko, miód, cukier, masło, kakao oraz przyprawę korzenną dokładnie wymieszać. Całą masę zagotować w garnku, odstawić do chwili, w której będzie jeszcze ciepła, po czym mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji ochłodzić do temperatury około 35 stopni. Po wychłodzeniu dodać roztrzepane wcześniej jajka, przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę spożywczą. Zagnieść na ciasto. Rozwałkować na stolnicy na płasko, dla ułatwienia można podsypywać niewielką ilością mąki. Za pomocą foremki wycinać pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wysmarowanej cienko masłem. Piec mniej więcej kwadrans w 180-190 stopniach.

Ciasteczka będą smakować jeszcze lepiej, jeżeli zamiast gotowej mieszanki użyjemy przyprawy korzennej własnej roboty:


Przepis na domową przyprawę korzenną do pierników
 

            Czas przygotowania domowej mieszanki korzennej to zaledwie 10 minut. Jej aromat i smak są nieporównywalne z wersją sklepową. Ale - co najważniejsze - nie zawiera zbędnych zapychaczy, które można odnaleźć w gotowych przyprawach : mąki, kakao ani cukru. Dodatkowym atutem jest jej cena – za kilka złotych przygotujemy pełny słoiczek. Ładnie zapakowany będzie doskonałym dodatkiem do prezentów świątecznych.
             Przyprawy można używać do gorących napojów: kawy, czekolady, kakao, a nawet kompotu. Komponuje się także z grzańcami alkoholowymi i deserami, a przede wszystkim – piernikami i ciasteczkami. W szczelnie zamkniętym pojemniku przyprawę możemy przechowywać przez wiele tygodni.
            Przed rozpoczęciem warto dowolnie poeksperymentować z ilością zastosowanych składników. Nie wszystkie muszą być użyte, można też dowolnie zwiększać i zmniejszać ich gramaturę wedle własnych upodobań. Przyprawa, której doda się najwięcej, będzie wiodącą nutą smakową. Jedyne, na co należy uważać to pieprz- nie powinno się z nim przesadzić, by finalnie nie była zbyt ostra.
 

Proponowane składniki:

  • 50 gramów cynamonu (laski / kora / gotowa przyprawa)
  • 20 gramów mielonego imbiru
  • 15 gramów całych goździków
  • 12 gramów ziaren kardamonu
  • 2 – 3 kulki gałki muszkatołowej
  • 5 gramów kolorowego pieprzu
  • 3 gramy gwiazdek anyżu
  • 2 laski wanilii
  • Do zmielenia: moździerz, młynek do kawy(najlepiej elektryczny) lub blender       

W przypadku braku sproszkowanego cynamonu - korę cynamonową połamać na drobne kawałki. Laski wanilii przeciąć na pół i wyłuskać z nich ziarenka. Pozostałe przyprawy po kolei rozdrabniać w młynku lub zetrzeć na proszek w moździerzu. Wszystkie sypkie przyprawy mieszamy ze sobą. Gotowe!
            Mieląc poszczególne przyprawy w młynku do kawy warto mieć na uwadze fakt, że ich aromatyczny posmak pozostanie w nim jeszcze przez kilka kolejnych użyć. Chcąc pozbyć się korzennego aromatu można zmielić w nim ryż – ma on właściwość pochłaniania niechcianych zapachów.

 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena