Przepis na uśmiech
Czekolada podnosi poziom endorfin w naszym organizmie. Powszechnie są one nazywane hormonami szczęścia, ponieważ odpowiadają za doskonałe samopoczucie. Dlatego najszybszym i bardzo przyjemnym sposobem na zmianę paskudnego nastroju jest zjedzenie deseru, który w swoim składzie zawiera czekoladę.
Miód, przyprawy do piernika, przyprawy korzenne oraz czekolada – to produkty, które szczególnie kojarzą nam się z czasem jesienno-zimowym. Gdy wymieszamy wszystkie składniki, możemy uzyskać pyszne, kruche ciasteczka. Przygotowanie ich również może sprawić nam sporo frajdy!
Co będzie nam potrzebne?
Poniżej przedstawiamy listę zakupów, które będą nam niezbędne, aby przygotować ciasteczka korzenne:
- Mleko – najlepiej 3,2% (100 ml)
- Miód (200g)
- Cukier (250 g)
- Masło (150 g)
- Przyprawy do piernika (około 40 g)
- Gorzka czekolada (200 g)
- Ciemne kakako (około 50 g)
- Mąka pszenna (800 g)
- Sól
- Proszek do pieczenia (15 g)
- Soda spożywcza (10 g)
- 2 jajka
Do wykrajania ciekawych kształtów potrzebne będą foremki. Wybierz swoje ulubione kształty – gwiazdki, choinki, dzwoneczki czy inne zimowe motywy. Im więcej, tym lepiej. Jednak najważniejszy jest smak, zatem oryginalna forma podania to drugorzędna sprawa.
Jeżeli wszystkie produkty znajdują się już w Twojej kuchni – wystarczy zabrać się do pracy!
Krok po kroku
W pierwszej kolejności należy wymieszać mleko, cukier, masło, przyprawę piernikową i ciemne kakao. Całość gotujemy w garnku.
Następnie dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Masę studzimy do około 30 – 35 stopni.
W kolejnym etapie dodajemy 2 jajka oraz mieszamy wszystko. Następnie przesiewamy ze sobą sypkie produkty: szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia i sodę spożywczą. Składniki zagniatamy na ciasto piernikowe. W trakcie wałkowania ciasta nie zapomnij podsypywać go niewielką ilością mąki!
Kiedy już uzyskamy jednolite ciasto, możemy przystąpić do najbardziej radosnej oraz twórczej części pieczenia – wykrawania kształtów foremką! Po skończeniu wycinania piernikowych gwiazdek i dzwoneczków, wysmaruj blachę cienką warstwą masła. Rozłóż na niej ciasteczka, a następnie wstaw je do rozgrzanego do temperatury około 190 stopni Celsjusza piekarnika.
Ciasteczka piecz przez ok. 15 minut. Po wyjęciu udekoruj je rozpuszczoną czekoladą. W ten sposób jesteś w stanie w niecałą godzinę przygotować słodki deser. Z tej ilości składników powinna wyjść porcja ciastek, która zapewni poprawę nastroju całej rodzinie. Postaw je na stole, a gwarantujemy, że szybko z niego znikną!