Whisky to napój alkoholowy, który powstaje w wyniku destylacji zacieru zbożowego, a następnie dojrzewa w drewnianych, najczęściej dębowych, beczkach. Ze względu na miejsce pochodzenia wyróżniamy przede wszystkim whisky szkocką, whiskey irlandzką oraz amerykańską.

Data dodania: 2015-01-14

Wyświetleń: 2093

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Najlepsza czysta whisky?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak należy pić whisky. Wydaje się, że podejście samych Szkotów do tego tematu jest najrozsądniejsze: uważają oni, że picie whisky powinno przede wszystkim sprawiać przyjemność. Jeżeli smakuje nam whisky z lodem i cytryną powinniśmy więc pić ją w taki właśnie sposób. Jeżeli wolimy drinki na bazie whisky również nic nie stoi na przeszkodzę, by tak degustować trunek.

Istnieją jednak pewne ograniczenia - w przypadku whisky typu single malt, nad której smakiem niejednokrotnie pracują całe pokolenia , dodawanie rożnego rodzaju "polepszaczy" smaku nie jest wskazane (a przez koneserów często nazywane wręcz zbrodnią).  Najlepszym dodatkiem okazuje się źródlana woda.

Po co rozcieńczać whisky wodą? Zbyt duże stężenie alkoholu powoduje, że nasze kubki smakowe zostają w pewnym stopniu upośledzone. Dodanie wody pozwala poznać rzeczywiste walory smakowe whisky. Jej ilość powinna zależeć od naszych upodobań. Zbyt duże rozcieńczenie alkoholu nie jest wskazane.

Z podobnego powodu nie powinno się dodawać do whisky lodu. Zmraża on kubki smakowe, w wyniku czego nie mogą one pracować prawidłowo, a my tracimy szanse na poznanie subtelnych aromatów tego alkoholu.

Drinki z whisky

Whisky typu blended można śmiało wykorzystywać do tworzenia drinków. Tradycyjne, bardzo popularne połączenie whisky z colą nie jest jedyną możliwością. Warto poznać także inne drinki z whisky.

Godfather (Ojciec chrzestny)- pod tą imponującą nazwą kryje się, bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymagający specjalnych barmańskich narzędzi, drink, którego jedyne składniki to szkocka whisky, włoski likier amaretto oraz kostki lodu. Warto wspomnieć, że nazwa drinku pochodzi z filmu o tym samym tytule, w reżyserii Francisa Forda Coppoli, z Marlonem Brando i Alem Pacino w rolach głównych.

Mint Julep - to drink na bazie amerykańskiej whisky czyli bourbonu. Jego siłą jest prostota składników. Do whisky wystarczy dodać trochę wody, cukru oraz kilka listków mięty. W efekcie otrzymujemy niezwykle pysznego i orzeźwiającego drinka.

Whisky Sour - Sour to właściwie cała idea tworzenia drinków. Drinki Sour składają się z alkoholu, świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki oraz syropu cukrowego (ewentualnie zwykłego cukru). Tak samo jest z Whisky Sour. Te nieskomplikowane składniki zapewnić mogą naprawdę wyjątkowe walory smakowe.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena