Pieczenie i gotowanie staje się w ostatnim czasie coraz popularniejsze. Nie tylko panie, ale także panowie, prześcigają się w coraz wymyślniejszych potrawach. Kolejnym stopniem wtajemniczenia w tajemnej wiedzy kuchennej, jest przygotowywanie domowych przetworów, mięs czy marynowanie warzyw.

Data dodania: 2014-10-30

Wyświetleń: 2068

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Takie samodzielnie wykonane produkty będą hitem każdej biesiady i z pewnością przysporzą nam zachwytów ze strony zaproszonych gości.

Jeśli mamy odrobinę czasu i przede wszystkim chęci do działania, możemy w domowym zaciszu stworzyć prawdziwą manufakturę przepysznych przysmaków, którymi będziemy się raczyć wraz z przyjaciółmi i rodziną. Istnieje wiele możliwości i przepisów do wykonania przez nas samodzielnie. Jednymi z najpopularniejszych domowych wyrobów jest pieczenie chleba, wędzenie kiełbasy i wędlin oraz marynowanie warzyw. Przy odrobinie wysiłku każdą z tych rzecz możemy zrobić sami!

Zapach pieczonego chleba o poranku

Czy można wyobrazić sobie piękniejszy poranek niż wspaniałe śniadanie w domowym zaciszu, gdy za oknem jesienna szaruga? A gdy jeszcze dodamy do tego aromat i chrupkość chleba, który właśnie wyciągnęliśmy z piekarnika? Takie śniadanie to prawdziwa uczta dla zmysłów, bo przecież chodzi tu nie tylko o sam smak. Zapach roztaczający się po całym domu z pewnością wyciągnie z łóżka wcześniej nawet największych śpiochów. A ile przy tym może być dodatkowo zabawy! W przygotowanie chleba, dodanie i wymieszanie składników, a następnie uformowanie masy w piękne bochenki możemy zaangażować dzieci. Dla nich z pewnością będzie to prawdziwa frajda.

Domowe wędliny

Świetnym pomysłem jest także samodzielne wędzenie wędlin i kiełbas. Jest to o tyle trudniejsze, że wymaga od nas już odpowiedniego przygotowania. Przede wszystkim musimy mieć wędzarnię z prawdziwego zdarzenia, w której uwędzimy nasze smakołyki. Do odpowiedniego przygotowania kiełbas musimy zakupić nie tylko mięso najlepszej jakości, ale mieć także odpowiednią maszynkę do mielenia, która posiada końcówkę do kiełbas. Musimy także zadbać o zakup dobrej jakości jelit naturalnych. Ponadto w samym procesie wędzenia, niezwykle ważny jest właściwy dobór drewna, którym będziemy opalać wędzarnię. Jego rodzaj ma ogromny wpływ na smak wyrobów.

Warzywa i owoce

Koniec lata i początek jesieni to także doskonały czas na robienie przetworów z warzyw i owoców. To wtedy właśnie zamykamy w słoiki smaki lata i możemy się nimi cieszyć do przyszłorocznych słonecznych, letnich dni. Przetwory z malin, jabłek czy śliwek to pyszne smakołyki, które z powodzeniem można wykonać samodzielnie w domowym zaciszu. Podobnie jest z warzywami. Możemy marynować nasze ulubione i po jakimś czasie zajadać się swoim dziełem. Tak wykonane ogórki w różnych zalewach, papryka czy marchewka uda się zawsze. Dodatkowo, jeśli zamkniemy je w ładnych słoikach z ozdobną nakrętką z falbanką, zyskamy także wspaniałą dekoracje kuchni.

Domowe wyroby to nie tylko wspaniały smak, ale również wspaniała zabawa i satysfakcja. Przy odrobinie wysiłku i całej garści inspiracji, możemy stworzyć prawdziwe smakołyki, którymi czarujemy domowników i gości.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena