W odpowiednio zbilansowanej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Są one źródłem cennych dla naszego zdrowia witamin i składników odżywczych.         Niezwykle ważne jest zatem odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców, aby jak najdłużej zachowały one swoje właściwości i walory smakowe.

Data dodania: 2015-03-05

Wyświetleń: 1363

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Co należy przechowywać w lodówce?

Przechowując owoce i warzywa w domu najczęściej wkładamy je do lodówki. Należy jednak robić to we właściwy sposób. Najlepszym miejscem magazynowania jest dolna szuflada, bowiem w tym miejscu temperatura wynosi ok. 10⁰C. Warto wyłożyć ja papierowym ręcznikiem, który będzie wchłaniał nadmiar wilgoci. Owoce warto przechowywać w plastikowych pojemnikach – nie należy ich jednak zamykać, bowiem może to skutkować skraplaniem pary, która sprzyja rozwojowi grzyba i powoduje gnicie. Warzyw i owoców nie należy przechowywać także w foliowych woreczkach, w których nie ma stałego dostępu powietrza. Codziennie należy sprawdzać także świeżość warzyw i owoców, bowiem zepsute okazy mogą szybko zarazić pozostałe. W lodówce przechowywać należy przede wszystkim delikatne owoce: jagody, truskawki, maliny, poziomki oraz borówki. Przed włożeniem ich do lodówki nie należy ich myć ani usuwać szypułek – czynności te wykonujemy dopiero przed zjedzeniem owoców. W niskich temperaturach przechowujemy także owoce cytrusowe, które z kolei należy umyć przed włożeniem do lodówki.

Czego nie wkładać do lodówki?

Nie wszystkie owoce i warzywa należy przechowywać w lodówce, bowiem niskie temperatury mogą zniszczyć ich smak i aromat. Weźmy pod uwagę przede wszystkim pochodzenie owoców i warunki ich dojrzewania. Do lodówki nie należy zatem wkładać owoców egzotycznych – mango, ananasa, kiwi, bananów czy awokado. Zdecydowanie lepiej przechowywać je w miejscach ciepłych i suchych. Przygotujmy na nie osobny koszyk, który wypełniony kolorowymi owocami stanie się ciekawym elementem aranżacji. W niskich temperaturach swoje walory tracą także pomidory, ogórki i cukinia. Ziemniaki i cebulę należy trzymać w miejscach zaciemnionych – jeżeli nie dysponujemy piwnicą, to te warzywa przechowywać możemy pod zlewem. Nie zostawiajmy ich w miejscach nasłonecznionych, bowiem będzie to skutkowało wypuszczaniem pędów i kiełkowaniem. Ziemniaków z pędami nie należy spożywać, bowiem znajdują się w nich duże ilości toksyn. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena