Większość z nas zastanawia się, których olejów używać do smażenia, gotowania czy dodawania do sałatek. Od lat funkcjonują w naszych domach oleje słonecznikowe, rzepakowe czy z pestek winogron.

Data dodania: 2012-09-13

Wyświetleń: 1561

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

 Niestety, nie każdy z nich nadaje się do obróbki termicznej. Warto więc wiedzieć, do czego służy dany olej i jakie posiada właściwości. Najczęściej używamy oleju rzepakowego, który nadaje się zarówno do smażenia, gotowania i pieczenia, jak i jako dodatek do potraw podawanych na zimno. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, co czyni go neutralnym dla wszelkich mięs i sałatek.

Rzadko kiedy decydujemy się na inne rodzaje olejów, a warto zwrócić uwagę na choćby niedoceniany przez nas olej sojowy. Ma podobne właściwości do oleju rzepakowego. Ze względu na wysoką temperaturę spalania, możemy go używać do obróbki termicznej przygotowywanych potraw. Posiada w swoim składzie witaminy E oraz K, minerały, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego wielkim atutem jest duża zawartość lecytyny, która pozytywnie wpływa na pracę mózgu oraz wątroby. Niestety, nie każdemu odpowiada jego charakterystyczny zapach oraz smak.

Spożywanie oleju wpływa dobrze na przemianę materii. Dzięki kwasom tłuszczowym, obniża się również poziom cholesterolu w naszym organizmie oraz zmniejsza się ryzyko zmian miażdżycowych i rozwoju cukrzycy typu II. Oleje minimalizują także możliwość powstawania złośliwych nowotworów, dzięki zawartym w nich kwasom omega-3. Z całą pewnością pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie, będąc rozwiązaniem dużo lżejszym dla naszego układu trawiennego niż tłuszcze zwierzęce.

Coraz większa wiedza na temat zdrowego odżywiania, propagowana prawie we wszystkich mediach, pomaga nam dokonać odpowiedniego wyboru.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena