Człowiek do życia potrzebuje pokarmu i wody. W czasach prehistorycznych niemal całe życie sprowadzało się do zdobycia pożywienia,dziś jest ono dla nas czymś tak naturalnym, że nie wyobrażamy sobie, aby nam go zabrakło i musielibyśmy o nie walczyć.

Data dodania: 2011-12-23

Wyświetleń: 1715

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons


Kulinaria odgrywają istotną rolę w naszym życiu nie tyko ze względu na zaspokojenie potrzeb biologicznych, ale również z uwagi na uwarunkowania kulturowe. Jedzenie towarzyszy bowiem wielu tradycjom, niemal wszystkie ważne wydarzenia, święta są związane ze spożywaniem konkretnych pokarmów o znaczeniu symbolicznym.
Dla przykładu w czasie Wigilii Bożego Narodzenia spożywamy barszcz czerwony i karpia, na Wielkanoc jajka, na urodziny tort itp.
Współcześnie coraz częściej eksperymentujemy z odkrywaniem nowych smaków, z używaniem dotąd nieznanych dodatków, warzyw i owoców. Mocno również inspirujemy się kuchnią innych krajów: włoską, francuską, chińską, czy bałkańską oraz wielu innych regionów świata.
Kuchenni tradycjonaliści z pewnością sceptycznie podchodzą do takich wynalazków i w swojej sztuce kulinarnej wykorzystują sprawdzone przepisy kulinarne, które znają od lat.
Rosnąca popularność programów telewizyjnych prowadzonych przez najlepszych kucharzy sprawia, że mamy ochotę spróbować czego nowego. Tradycyjny kotlet zamieniamy na stek w egzotycznym sosie lub panierujemy go w migdałach, orzeszkach nerkowca, czy kokosie. Możliwości jest wiele, ile głów, tyle pomysłów.
Warto również zaznaczyć, iż oryginalna potrawa wcale nie musi być skomplikowana w przygotowaniu ani kosztowna, jeśli chodzi o użyte produkty. Przygotowując żeberka w coli potrzebujemy zaledwie kilka ogólnodostępnych produktów,a efekt mile zaskoczy niejednego kulinarnego konesera.
Nie bójmy się zatem wykorzystywać wyobraźni i pomysłowości w kuchni. Jedzenie bowiem nie musi być tylko rutynową czynnością,mającą na celu zaspokojenie głodu, ale może być świetną okazją do obrycia nowej jakości smakowej.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena