3 głosów

Smakowite potrawy i owoców morza, zarówno świeżych, jak i mrożonych. Jak oceniac ile ryby należy kupić: 450g całej ryby to 1 porcja 450g oprawionej ryby to 2 porcje 450g dzwonek lub filetów to 3-4 porcje.

Dorsz nadziewany koprem włoskim.

1 szklanka jogurtu naturalnego, kilkanaście listków kopru włoskiego, posiekanych

1 łyżeczka soku z cytryny

1łyżeczka szczypiorku, posiekanego

1/8 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki pieprzu

2 łodygi selera naciowego, posiekane

1/2 cebuli, posiekanej

2-4 łyżki oleju

4 szklanki grzaneczek sałatkowych

1 szklanka wywaru drobiowego

2 jajka, roztrzepane

4 filety z dorsza lub flądry (ok. 700g)

1 cytryna, pokrojona w plasterki

 

Wymieszać w misce nieco kopru z jogurtem, sokiem z cytryny, szczypiorkiem, solą i pieprzem.

Przykryć sos i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć seler naciowy i cebulę. Zdjąć z ognia.Dodać grzaneczki, wywar, jajka i resztę kopru. Nałożyć nadzienie na filety i zrolować je.

Przełożyć do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Przykryć roladki plasterkami cytryny.

Piec 30-35 minut w temperaturze 180 C, aż ryba,  nakłuwana widelcem,  będzie sie dzieliła na części. Podawać z sosem.

Złociste filety z suma.

3 jajka

90g mąki

90g kaszki kukurydzianej

1 łyżeczka suszonego czosnku

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

5 filetów z suma (po 170g każdy)

olej do smażenia

1) Ubić jajka w misce. Wymieszać mąkę z kaszką kukurydzianą, czosnkiem, solą i pieprzem w innej misce. Obtoczyć filety w jajku i w kaszce.

2) Wlać olej na patelnię. Smazyć rybę po 3-4 minuty z każdej strony.

5 porcji

przygotowanie 20 min.

jak panierować ryby

Wymieszać suche składniki na talerzu. Na innym talerzu roztrzepać jajka z mlekiem lub innym płynem.

Zanurzyć rybę w jajku i delikatnie obtoczyć w suchej mieszance. Smażyć lub piec zgodnie z przepisem.

Licencja: Creative Commons