Przeglądając zapiski mojej mamy znalazłem przepis na biszkopt z owocami, który zawsze się udaje. Może to być hit wieczoru lub każdego innego przyjęcia. Sprawdziłem sam - zawsze mi się udał biszkopt. Nigdy nie było zakalca. Sprawdzisz mnie?  Zachęcam. Życzę przyjemnych chwil podczas pieczenia i konsumpcji w miłym towarzystwie.

Data dodania: 2011-08-21

Wyświetleń: 2189

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Poniżej podaję przepis wykonania biszkoptu, który zawsze mi wyszedł. Znalazłem go w przepisach mojej mamy, która wykonała ich bardzo dużo na różne okazje.

Składniki:

1.  cztery jajka

2. 1 szklanka cukru

3. cukier waniliowy

4. 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

5. 1 łyżka octu

6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

7. 1 szklanka mąki pszennej ( ja używam mąki Szymanowskiej)

8. 4 łyżki wody

Wykonanie:

Oddzielić białko od żółtka. Następnie oddzielone żółtko utrzeć do białości ( puszystą masę) z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym. Po utarciu dodać: 4 łyżki wody, 1 łyżkę octu, 1 szklankę mąki pszennej, czubatą 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Gdy wszystko ubijemy dodać pianę z czterech białek i dobrze wymieszać na jednolitą masę, którą wlewamy do tortownicy uprzednio wysmarowanej masłem lub margaryną i obsypanej bułką tartą. Całość wstawić do piekarnika. Piec 30 – 35 minut w temperaturze 180. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. I ot mamy gotowy biszkopt, z którego możemy wyczarować dla naszych bliskich ciasto z owocami, tort na imieniny, chrzciny lub na każdą inną okazję lub bez okazji.

Gdy mamy ostudzony biszkopt możemy podzielić go na dwie części. Spód nasączyć delikatnie np. galaretką gotową kupioną w sklepie lub ponczem wykonanym z 1 szklanki wody przegotowanej i ostudzonej, do której dodać sok z 1 cytryny i 4-5 łyżek cukru do smaku. Teraz nałóż krem biały lub ciemny. Na to nasączoną górę biszkoptu. Włóż w tortownice i poukładaj na wierzchu, w zależności od tego, co masz, maliny, truskawki, jagody, borówki amerykańskie lub jeszcze inne owoce. Na koniec polej wierzch galaretką. Gdy zastygnie można podawać znajomymi, przyjaciołom, rodzinie.

Życzę smacznego

Marekbiszkop z owocami

Licencja: Creative Commons
1 Ocena