A więc zaczynamy i potrzebujemy:
2 łyżki masła
1 duża cebulę
2 ząbki czosnku
1 łyżeczkę curry w proszku
2 średnie ziemniaki
400 - 500g dyni
około 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
pieprz, sól do smaku
natkę pietruszki
Gdy już mamy wszystkie składniki zaczynamy gotowanie zupy od obrania 1 cebuli i 2 ząbków czosnku, które możemy pokroić - cebulę w grubą kostkę a czosnek w drobną lub przeciskamy go przez praskę. Dynie obieramy ze skóry i usuwamy pestki ze środka. Tak przygotowaną dynię i 2 średnie ziemniaki, obrane ze skóry, kroimy w grubą kostkę. Przygotowujemy około 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, który dodamy w odpowiedniej chwili.
W garnku, którym gotujemy zupy rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Doprowadzamy je do zeszklenia i dodajemy 1 łyżeczkę curry. Wszystko mieszamy i podgrzewamy około 1 minuty. Do tego dodajemy pokrojone ziemniaki i dynię. Wszystko to mieszamy i smażymy około 1 minuty, tak aby warzywa pokryły się masłem, curry i cebulą. W chwilę później dodajemy, przygotowany wcześniej bulion a do smaku sól i pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 – 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa są miękkie zdejmujemy z ognia i miksujemy lub przecieramy przez sitko. Ponownie gotujemy na wolnym ogniu kilka minut mieszając do momentu gdy widać, że składniki dobrze są wymieszane. Zupę podajemy z grzankami i posypujemy natką pietruszki.
Tym, którzy ugotują zupę życzę smacznego i pochwał ze strony konsumentów. :D
Marek