Inaczej określana jest jako kwas askorbinowy. Znana jest jako witamina odpowiedzialna za podtrzymywanie w dobrej kondycji układu odpornościowego. Witamina C, bo o niej mowa, stosowana jest w trakcie grypy i przeziębienia.

Data dodania: 2011-07-07

Wyświetleń: 1313

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena
Pobierz artykul

Licencja: Creative Commons

Dobrze jeśli witamina C jest każdego dnia dostarczana do organizmu w naturalnej formie. Jej właściwości są olbrzymie o czym przekonasz się czytając dalej. Witamina C jest niezbędna do produkcji limfocytów. To one są odpowiedzialne za rozwalanie zainfekowanych komórek. Produkowanie przeciwciał oraz systemów obronnych wzmacnia funkcjonowanie systemu odpornościowego organizmu. Witaminę C używa się do produkcji kolagenu – białka, które jest potrzebne do sformowania pod nabłonkiem warstwy komplikującej przedostanie się wirusów do organizmu.

Podstawowe źródła bogate w witaminę C to: dzika róża, porzeczka, agrest, grejpfrut, cytryna, aronia, truskawki, pomarańcza, malina. Można też duże pokłady witaminy znaleźć w warzywach: cebula, bobie, groszek, rzodkiewka, brokuły, brukselka, pomidory, rabarbar i natka pietruszki.

Musisz poznać olbrzymie zalety witaminy C, która ma duży udział w naszym życiu:

- podwyższenie formy układu odpornościowego,

- chroni przed infekcjami, wirusami,

- obniża poziom cholesterolu i umacnia układ krwionośny,

- chroni przed działaniem promieni słonecznych,

- ulepsza wzrok,

- stosowana najczęściej w okresie grypy i przeziębienia,

- uczestniczy w procesach metabolicznych,

- zwiększa stopień gojenia się skaleczeń i zrastania kości,

- uczestniczy przy odbudowie witaminy E,

- zwiększa przyswajalność żelaza,

- powstrzymuje proces utleniania spowodowanemu przez wolne rodniki.

Tak jak witamina C jest potrzebna w naszym organizmie, tak i wszystkie pozostałe witaminy są niezbędne do wielu procesów metabolicznych. O tym musisz pamiętać.

Kwas askorbinowy jest najczęściej stosowany wśród ludzi i przynosi chyba największe zalety dla organizmu, jego brak może mieć wpływ na zwiększoną tendencje na infekcje oraz może nadszarpnąć stan systemu odpornościowego. Dlatego dobrze by było zwrócić uwagę na zdrowe odżywianie, które jest niezbędne w uzupełnianiu braku witamin. Wszystko to możesz osiągnąć dzięki coraz bardziej popularnym suplementom diety. Pomagają one uzupełniać dietę o poszczególne składniki odżywcze, których na co dzień nie znajdziesz w swojej diecie.

Licencja: Creative Commons