0
głosów
- +

Mielone z cukinią

Autor:

Aktualizacja: 26.05.2011


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1277 razy czytane
  • 2 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

   Wiosenne, coraz cieplejsze dni to czas kolorowych surówek i sałatek oraz obiadów z owocową nutą. Ponieważ mięsa przygotowane na orientalny sposób i ze słodkimi sosami zyskują coraz większą popularność, wybrałam kilka najciekawszych przepisów.



Składniki:
80 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, jajko, 10 dag twarogu, cebula, cukinia, 30 dag jogurtu naturalnego, po pęczku posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki, ząbek czosnku, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, słodka mielona papryka, bułka tarta 

Wykonanie:
Farsz: cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę. Twaróg rozdrobnić. Wymieszać z 1/3 jogurtu, cukinią i 1/2 zieleniny. 
Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Wymieszać z mięsem i jajkiem. Doprawić. Uformować kotlety. Do środka włożyć po łyżce farszu. Obtoczyć w bułce. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotować dip ziołowy: pozostałą zieleninę wymieszać z resztą jogurtu. Doprawić solą i pieprzem. Podać do kotletów. 

Brokuły pod pierzynką

Składniki:
brokuł, 8 pieczarek, 10 dag polędwicy, 5 ziemniaków, łyżka posiekanego koperku, 10 dag startego żółtego sera, 100 ml śmietanki 30-procentowej, masło, łyżeczka mąki, 1/2 szklanki bulionu

Wykonanie:
Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować. Pieczarki pokroić, udusić na maśle. Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić w plastry, a polędwicę w kostkę.                                                                                                                                                          

 
Sos: mąkę zrumienić, wlać bulion i śmietankę. Gotować. Wsypać ser i koperek. Mieszając, gotować ok. minuty. 
Warzywa, pieczarki i polędwicę włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać sosem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.

http://koronapolska.blogspot.com


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij