Składniki
80 dag piersi z kaczki (ze skórką)
2 łyżki przecieru z borówek
4 winne jabłka
8 małych cebulek (najlepiej szalotek )
1,5 szklanki rosołu
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
2 łyzki mąki ziemiaczanej
2 łyżeczki octu wynnego lub sok z jednej cytryny
3 gałązki świeżego tymianku lub łyżka suszunego, sól, pieprz według uznania
Wykonanie :
Mięso umić, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Cebulki obrać, przekroić na połówki. Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć na nim piersi kaczki z obu stron, tak aby się zarumieniły. Na patelnię wrzucić połówki cebulek, smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Podlać odrobiną rosołu, zmiejszyć ogień, dusić około 15-20 minut, w trakcie duszenia podlewać resztą rosołu. Obrać jabłka, wyciąć z nich gniazda nasienne, pokroić w cienkie krążki. W rondelku zagotować pół szklanki wody z sokiem cytrynowym lub octem winnym, wrzucić jabłka, dusić około 5 minut. Piersi z kaczki zdjąć z patelni. Mąkię ziemniaczaną rozprowadzić śmietaną i dolać do sosu ze smażenia. Zagotować, wymieszać z borówkami i szczypta tymianku. Doprawić sola i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć jabłkami, polać sosem.
Smacznego :):):)