Gotowanie nie zawsze musi być przykrą koniecznością, ale może stanowić wspaniałą odskocznię od codziennych problemów. Kuchnia polska raczej nie uchodzi za najbardziej zdrową, ze względu na dużą ilość kalorii i tłuste potrawy, jednak niektóre propozycje potraw warte są wypróbowania.

Data dodania: 2011-05-14

Wyświetleń: 2454

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

                 Składniki

   80 dag piersi z kaczki (ze skórką)

      2 łyżki przecieru z borówek

      4 winne jabłka

      8 małych cebulek (najlepiej szalotek )

    1,5 szklanki rosołu

      4 łyżki kwaśnej śmietany

      3 łyżki oleju  

      2 łyzki mąki ziemiaczanej

      2 łyżeczki octu wynnego lub sok z jednej cytryny

      3 gałązki świeżego tymianku  lub łyżka suszunego, sól, pieprz według uznania

             Wykonanie :

      Mięso umić, osuszyć, natrzeć  solą i pieprzem. Cebulki obrać, przekroić na połówki. Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć na nim piersi kaczki z obu stron, tak aby się zarumieniły. Na patelnię wrzucić połówki cebulek, smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Podlać odrobiną rosołu, zmiejszyć ogień, dusić około 15-20 minut, w trakcie duszenia podlewać resztą rosołu. Obrać jabłka, wyciąć z nich gniazda nasienne, pokroić w cienkie krążki. W rondelku zagotować pół szklanki wody z sokiem cytrynowym lub octem winnym, wrzucić jabłka, dusić około 5 minut. Piersi z kaczki zdjąć z patelni. Mąkię ziemniaczaną rozprowadzić śmietaną i dolać do sosu ze smażenia. Zagotować, wymieszać  z borówkami i szczypta tymianku. Doprawić sola i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć jabłkami, polać sosem.

           Smacznego :):):)                                                                                                                                                                                                              

Licencja: Creative Commons
0 Ocena