Konfitura z jagór to świetny dodatek do ciast, mięsa i zimnych napojów. Dowiedź się, jak oryginalnie wykorzystać ją w kuchni. 

Data dodania: 2016-06-30

Wyświetleń: 771

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Konfitura jagodowa na trzy sposoby

Dzięki cierpko-słodkiemu smakowi jagoda ma niespotykanie szerokie zastosowanie w kulinariach. Nadaje się nie tylko do deserów, ale również do mięs, serów i alkoholi. Zawiera mnóstwo witaminy C, więc nie tylko jest pyszna, ale i zdrowa! W dodatku kojarzy nam się z wakacjami spędzonymi za miastem, w górach lub lesie, kiedy jedliśmy jagody prosto z krzaka. Dlatego jagoda wielu z nas przywodzi na myśl dzieciństwo, słońce i przygodę, a w kuchni przyjemne skojarzenia to połowa sukcesu.
 
Kaczka z domową konfiturą z jagód
 
Kaczkę z jabłkami czy z żurawina jadł już prawie każdy. Ale prawdziwym rarytasem jest podawana z konfiturą z jagód! Kaczkę należy umyć i przez pół godziny potrzymać w osolonej wodzie. Następnie natrzeć przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem i estragonem, a środek należy słoiczkiem jagodowej konfitury. Entuzjaści nieco bardziej ekstrawaganckiej kuchni mogą dodatkowo z wierzchu natrzeć kaczkę konfiturą marki Spiżarnia ze słodkich pomarańczy z przyprawami korzennymi jak goździk i imbir. Tak przygotowaną, należy odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie trzeba ją przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 230°C przez pół godziny bez przykrywki, a potem pod przykryciem kolejne 2 godziny w temperaturze 180°C. Co jakiś czas podlewać mięso marynatą, żeby nie wyschło. Przepis jest prosty, a zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.
 
Smaczna jagodzianka
 
To nie koniec jagód na dzisiaj, ponieważ na deser zjemy jagodzianki. Na początku należy rozetrzeć 4 dag drożdży z łyżeczką cukry, odrobiną mleka i mąki. Otrzymaną masę pozostawić do wyrośnięcia w suchym, ciepłym i ciemnym miejscu na około 20 minut. W tym czasie można utrzeć 5 żółtek z 10 dag cukry pudru i 8 dag masła. Następnie dolać szklankę ciepłego mleka, 50 dag mąki, dodać utartą masę jajeczną, odrobinę soli i całość wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Po godzinie należy podzielić ciasto na 15 porcji, z każdej uformować placek i ponadziewać konfiturą z jagód. Zwinąć w sakiewki lub rogaliki. Piec w rozgrzanym piekarniku, aż się zarumienią i wyrosną.
 
Drink jagodowy
 
Na koniec zapraszamy na drinka. Zamrozić rozsypane jagody (tak, żeby się nie posklejały) lub zrobić kostki lodu z jagodami w środku. Wlać do szklanki 500 ml wódki 190 ml konfitury z jagód i 100 ml soku z cytryny lub limonki. Wrzucić kostki lodu lub sypkie, zamrożone jagody, dopełnić szklankę schłodzoną wodą gazowaną. Całość można przyozdobić gałązką lawendy.
 
 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena