Przepyszne ciasto na każdą okazję. Kto raz spróbuje nigdy nie zapomni jego smaku. To jest jedno z tych ciast, którym należy się delektować...

Data dodania: 2011-03-17

Wyświetleń: 1271

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

          Przepisów na placek o tej nazwie krąży mnóstwo nie tylko w internecie. Każdy z nich na swój sposób jest dobry i każdy na swój sposób inny. Ja przedstawiam ten, który sama wypróbowałam. Wszystkim w domu plack bardzo smakował i ciągle się dopytują, kiedy znów go upiekę:) Jego przygotowanie zajmuje wprawdzie trochę czasu, ale zapewniam, że naprawdę warto! Serdecznie zachęcam do wypróbowania!

 CIASTO:

 3 szklanki mąki

 4 żółtka

 1 szklanka cukru

 1 kostka margaryny

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 2 łyżki miodu

 KREM TOFFI:

 1 puszka mleka słodzonego

 0,25 kostki margaryny

 0,5 litra śmietany kremówki

 dwa opakowania śmietan-fix

 orzechy arachidowe do dekoracji   (można je trochę poszatkować)

            Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Każdą z nich pieczemy osobno  na wysmarowanej i wyłożonej papierem blaszce w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

           Puszkę mleka gotujemy przez trzy godziny w garnku z wodą. W chwili obecnej dostępne są w sklepach mleka "krówkowe" w puszkach. Można z niego skorzystać. Ja ciągle gotuję puszkę:) Ostudzoną masę przekładamy do miski, dodajemy do niej margarynę i miksujemy na jednolitą masę.

           Śmietanę ubijamy z fiksem i cukrem pudrem (wg przepisu na fiksie). Na blaszce układamy kolejno: ciasto, śmietanę, ciasto, masa toffi, orzechy arachidowe.

  Ciasto najlepsze jest następnego dnia, gdy trochę "przejdzie".

 SMACZNEGO!!!

Licencja: Creative Commons
2 Ocena