Przedstawiam przepisy na niektóre moje ulubione sałatki, szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne.
Sałatka z tuńczyka:
1 woreczek ugotowanego ryżu
1 puszka tuńczyk (w sosie własnym)
ogórki konserwowe
pieczarki marynowane
cebula
cytryna
majonez
Tuńczyka wyjmujemy z puszki i rozdrabniamy. Kroimy w kosteczkę cebulę, ogórki, pieczarki (tak, żeby były mniej więcej równe ilości – trochę więcej niż tuńczyka). Mieszamy wszystko razem z ryżem. Dodajemy sok z cytryny (wg uznania), solimy i dodajemy majonez – mieszamy. I już – pychota! Smacznego!
Sałatka z kapusty pekińskiej:
kapusta pekińska
4 jajka gotowane na twardo
2 pomidory
sól
pieprz
majonez
chrzan
Kapustę kroimy (jeśli jest duża to może wystarczyć połówka). Część wykładamy do naczynia – miski. Na wierzch układamy połowę pomidorów pokrojonych w ósemki i jajek w ćwiartki (zresztą sposób krojenia dowolny). Solimy, pieprzymy, polewamy sosem chrzanowo – majonezowym (majonez + chrzan wymieszane mniej więcej w tych samych ilościach ). Na to reszta kapusty i znowu jajka, pomidory, sól, pieprz, sos. Palce lizać!
Sałatka z kurczakiem:
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
0,5 kg piersi z kurczaka
3 duże pory (biała część)
20 dag sera żółtego
majonez
sól, pieprz do smaku
Pierś z kurczaka ugotować, a następnie pokroić w kostkę. Por pokroić, ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i przyprawy do smaku. Smacznego!