CIASTO:
0,5 kg mąki
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody (rozpuścić w łyżce wody)
4 łyżki śmietany
20 dag margaryny lub masła
1 szklanka cukru
Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą część rozłożyć na blaszkę i upiec (10-20 minut). Drugą część rozłożyć na drugą blaszkę, na to wyłożyć masę orzechową i upiec. Po wystudzeniu ciasta na pierwszą część wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim ciastem z orzechami.
MASA ORZECHOWA:
35 dag orzechów
3 dag margaryny lub masła
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu
Orzechy rozkruszyć, pozostałe składniki roztopić w garnku, wsypać orzechy i chwilę podsmażyć. Po przestudzeniu wyłożyć na drugą część ciasta.
KREM BUDYNIOWY:
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
0,75 szklanki cukru
20 dag margaryny lub masła
50 g spirytusu
Budyń z mąką i cukrem ugotować w 0,5 l mleka. Do gorącego budyniu dodać masło lub margarynę stale mieszając. Po przestudzeniu dodać spirytus.
Placek jest pierwszego dnia dość twardy. Dlatego najlepiej upiec go odpowiednio wcześniej. Gdy trochę „przejdzie” jest naprawdę rewelacyjny! Ja robię tak, że jednego dnia piekę. Pozostawiam do drugiego dnia najlepiej przykryty folią. Drugiego dnia przekładam i w zasadzie jest gotowy do jedzenia, choć najlepszy jest trzeciego dnia.
Piekę go co roku w okresie świąt wielkanocnych i cała moja rodzina go uwielbia. Ma w sobie cośz mazurka, bo one też na początku są bardzo twarde i dopiero później miękną;)