To niezwykłe połączenie maku z wiórkami kokosowymi powoduje, że smak placka jest rewelacyjny. Przygotowanie zajmuje wprawdzie trochę czasu, ale naprawdę warto pokusić się o jego samodzielne wykonanie! Nie dosyć, że po prostu rozpływa się w ustach, to jeszcze bardzo ciekawie prezentuje się na stole. A ponieważ Święta Wielkanocne za pasem warto zaskoczyć domowników czymś pysznym. Piekę ten placek juz od kilku lat i ciągle cieszy sie on wielkim powodzeniem, co więcej domownicy zawsze dopytują się, czy aby napewno go upiekę
Ciasto:
- 0,5 kostki margaryny (np. Kasia)
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka. Nadal ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Następnie 6 białek ubić z 15 dekagramami cukru (około 3/4 szklanki). Do tego dodać 15 dag suchego maku i 15 dag wiórków kokosowych. Wymieszać delikatnie łyżką i wyłożyć na ciasto. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Krem:
Ugotować budyń z 0,5 litra mleka, 1,5 paczki budyniu śmietankowego (bez cukru) i 4 łyżek cukru. Margarynę utrzeć z 6 żółtkami i dodać do niej przestudzony budyń. Wymieszać wszystko mikserem.
Na upieczone ciasto wykładamy masę, na nią herbatniki nasączone wódką, następnie polewamy całość polewą czekoladową.
Zamiast herbatników można położyć delicje i zalać galaretką. Tej drugiej opcji nie próbowałam, ale też brzmi zachęcająco.