Chciałabym zaprezentować przepis na szarlotkę z wykorzystaniem kaszki. Przepis różni się od innych szczególnie tym, że nie zarabia się ciasta.

Data dodania: 2011-03-16

Wyświetleń: 1542

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

                

                     Jest to bardzo prosty przepis i naprawdę szybki do wykonania. Jeżeli tylko mamy w domu wszystkie potrzebne produkty to jesteśmy w stanie podjąć gości, którzy w ostatniej chwili zapowiedzieli nam swoje odwiedziny, pyszną szarlotką. Nie jeden raz zdarzyło się,  że nagle mamy telefon zapowiadający gości, a my tu nie mamy kompletnie nic do kawy. I wtedy warto skorzystać z tego przepisu. Raz, dwa, trzy i ciasto gotowe...

Potrzebna będzie mała tortownica. Należy ją najpierw wysmarować tłuszczem.

W misce należy dokładnie wymieszać:

1 szklankę kaszki mannej

1 szklankę mąki

1 szklankę cukru

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

        Następnie 1 kilogram jabłek obrać i zetrzeć na tarce z dużymi  oczkami. Do tego dodać 3 łyżki cukru i 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszać.

        Na dno posmarowanej tortownicy wysypać połowę mieszanki (mąka, cukier, kaszka, proszek), na to wyłożyć jabłka wymieszane z cynamonem i cukrem, następnie wysypać pozostałą część mieszanki. Na wierzch zetrzeć na tarce, na grubych oczkach pół kostki masła.

   Piec około 40 - 50 minut w piekarniku rozgrznym do 180 stopni.

   Można też wykonać inną kombinację:

   do tortownicy wsypujemy jedną trzecią suchej mieszanki, połowa jabłek, jedna trzecia mieszanki, druga połowa jabłek, jedna trzecia mieszanki i starte masło. (Podobno tak też jest super, ale ja tej wersji nie próbowałam)

Można podawać na ciepło z lodami. PYCHA! Bez lodów też jest rewelacyjna. POLECAM!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena