Kotleciki jagnięce z górskim serem. Przepis jest warty uwagi każdego, kto by chciał zrobić i ma chwilę czasu. Polecam każdemu. Chwila i zrobione.

Data dodania: 2011-02-17

Wyświetleń: 1749

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

SKŁADNIKI:

5 comberków jagnięcych(5x200 g), 90 g masła, 100 g podsuszonego jasnego pieczywa tostowego, 30 g natki pietruszki, 20 g świeżej kolendry, 20 g musztardy Dijon, 40 g bryndzy lub oscypka, 250 g kaszy burghul, 50 ml białego wytrawnego wina, 250 ml bulionu drobiowego, 50 ml śmietany 30%, sól i pieprz do smaku.

Marynata: 60 ml oliwy, 1 gałązka rozmarynu, 1 gałązka tymianku, 2 ząbki czosnku.

Sos: 50 ml białego wytrawnego wina, 150 ml śmietany 30%, 10 g świeżej kolendry, 150 ml esencjonalnego, ciemnego wywaru mięsnego.

PRZYRZĄDZENIE:

Comberki jagnięce marynować z rozmarynem, tymiankiem, czosnkiem i oliwą przez 24 godziny. Mięso odsączyć z marynaty, naszpikować serem, opruszyć solą i pieprzem. Comberki obsmażyć na sklarowanym maśle, przełożyć do brytfanki, dodać zioła z marynaty i piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 minut.

Powstały w czasie pieczenia sos połączyć z białym winem, dodać kolendrę, ciemny wywar mięsny i gotować. Całość zagęścić świeżym masłem (50 g) i doprawić do smaku.

Podsuszone jasne pieczywo tostowe zmiksować z natką i kolendrą, doprawić solą. Upieczone mięso posmarować musztardą i oprószyć tostem zmiksowanym z ziołami. Kaszę burghul wymieszać w garnku z gorącym, rozpuszczonym masłem, dodać białe wino, bulion, śmietankę i przyprawy. Gotować do miękkości.                                                                                                     

Polecają ten przepis najlepsi szefowie w całym kraju, a i może na świecie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena