Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez zjedzenia kanapki z szynką na kolację, czy schabowego na obiad, jeśli postawa wegetarian jest dla Ciebie nieodgadnioną zagadką; jeśli słysząc słowo ,,kurczak" w Twojej głowie powstaje obraz soczystego kotleta, to zapewne jesteś mięsożercą.

Data dodania: 2010-04-08

Wyświetleń: 2180

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

I nie ma w tym nic dziwnego, bo człowiek stworzony jest do przyjmowania pokarmu mięsnego: dowodem na to są choćby ludzkie kły, którymi w wersji zwierzęcej poszczycić się mogą takie drapieżniki, jak puma czy tygrys. Także nasz organizm skonstruowany jest w taki sposób, aby przyswajać i przetwarzać białko zwierzęce, które zawiera aminokwasy, witaminy grupy B, niewystępującą w pokarmach roślinnych witaminę B12, witaminy A i D, związki mineralne zawierające biopierwiastki, tłuszcze nasycone i nienasycone, enzymy i wiele innych składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wegetarianie zastępują białko zwierzęce białkiem roślinnym, trzeba mieć jednak świadomość, że kotlet sojowy nigdy nie zastąpi zdrowo przyrządzonej piersi z indyka, szczególnie w okresie dorastania. Nie mówiąc już o wybornym smaku  przygotowanego mięsa w postaci soczystego udka z kurczaka, chrupiących skrzydełek, czy najlepszego pod słońcem polskiego schabowego. Mimo wszystko te przepyszne, popularne dania mogą się szybko znudzić, jeśli nie będziemy przeplatać ich ciekawymi urozmaiceniami. Trzeba też pamiętać, że każdemu mięsnemu daniu towarzyszyć musi dodatek warzywny, gdyż białko zwierzęce powinno być zrównoważone białkiem roślinnym, również koniecznym do prawidłowego rozwoju.     

          Ciekawym pomysłem, zarówno zdrowym jak i sycącym, mogą być kluski śląskie z mięsem- danie uwielbiane nie tylko przez mieszkańców południowej Polski. Podane z sosem lub roztopionym masłem i cebulką z pewnością są w stanie usatysfakcjonować nawet najbardziej wybredne podniebienia. Podobnie jak krokiety z mięsem, które podane z czerwonym barszczem nie muszą być przeznaczone tylko na Wigilię, czy późne godziny weselne ale mogą być ciekawą odmianą w diecie obiadowej każdego mięsożercy. Jednak przygotowanie każdego z tych dań wymaga poświęcenia co najmniej kilkudziesięciu minut, a nie każdy może sobie na to pozwolić. Z pomocą przychodzą nam dania gotowe, wśród których godne polecenia są kluski śląskie z mięsem i krokiety z mięsem np. firmy Virtu. Kluski śląskie i krokiety z mięsem Virtu smakują jak u mamy, ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę a miękkie ciasto i apetyczne nadzienie zadowolą koneserów mięsnych potraw.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena