Kto jest najlepszym przyjacielem wszystkich pracowników? Kto sprawia, że masz energię do wykonywania nawet najcięższych zadań? Dzięki komu masz siłę, by zostać po godzinach? Hm, powyższe pytania powinny zostać zadane nieco inaczej.

Data dodania: 2010-03-10

Wyświetleń: 2076

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Kluczem do uzyskania właściwej odpowiedzi jest zapytanie o "co", a nie o "kogo". Najlepszym przyjacielem pracownika jest bowiem produkt. Mowa o cukrze, który - tak jak dowiesz się z reklam - krzepi. Co robi poza dodawaniem energii i pobudzaniem do działania?

Neurolog Bart Hoebe twierdzi, że cukier przede wszystkim uzależnia. Badania przeprowadzone na szczurach wykazały, że zwierzęta pozbawione regularnie przyjmowanych dawek cukru zachowują się jak "narkomani na głodzie" - dostają drgawek, zgrzytają zębami, są nerwowe. Ponadto cukier sprawia, że... grubniemy. Jego nadmiar odkłada się w postaci kwasów tłuszczowych - i dlatego miłośnicy batoników pracujący przy komputerze zwykle są potężniejsi od reszty współpracowników.

To jednak fakt, że dzięki cukrowi praca staje się łatwiejsza. Można powiedzieć wręcz, że cukier mobilizuje. Dzięki niemu będziesz bardziej efektywny; może nawet do tego stopnia, że postanowisz zrobić kolejny krok w karierze, wejść na portal pracy i znaleźć inne możliwości zatrudnienia. Z cukrem nie należy jednak przesadzać. Co prawda dzięki niemu praca w Polsce - kraju niepogody i wielkiego smutku - staje się o wiele słodsza, ale cena słodyczy jest wysoka. Po pierwsze - psują się zęby. Po drugie - nadmiar cukru ma negatywny wpływ na organizm. I po trzecie - od cukru, tak jak od wielu przyjemności, można się uzależnić - a żadne uzależnienie nie jest dla człowieka korzystne.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena