Aby zrozumieć czym jest pH-metr najlepiej zacząć od skali pH. Jest to ilościowa skala stworzona w celu określania zasadowości i kwasowości wodnych roztworów. Powstanie tejże skali zawdzięczamy Sørenowi Sørensenowi - duńskiemu biochemikowi. To właśnie on w roku 1909 wprowadził koncepcję pH jako minus stężenia jonów H+.
W życiu codziennym skala pH stosowana jest w skali od 0 do 14. Dzięki skali możemy dowiedzieć się czy w roztworze mamy do czynienia z nadmiarem jonów wodorowych czy też jonów wodorotlenkowych. Aby określić pH danego roztworu stosujemy stosuje się wskaźniki takie jak oranż metylowy czy fenoloflateina. Barwa tych wskaźników zmienia się zależnie od odczynu roztworu. Jeżeli w umiejętny sposób zmieszamy ze sobą wskaźniki możemy uzyskać tzw. "wskażnik uniwersalny". Pozwala on na szybkie oszacowanie pH roztworu. Zmianę koloru wskaźnika porównuje się z załączoną do niego skalą kolorów. Wskaźniki uniwersalne pozwalają jedynie na oszacowanie wartości pH. Dla dokładnych pomiarów stosuje się właśnie pH-metry.
Ph-metry są pewnego rodzaju miernikami potencjału. pH ustalane jest na podstawie pomiaru czynnika powodującego przepływ prądu w obwodzie elektrycznym (czyli tzw. siły elektromotorycznej SEM) ogniwa utworzonego z elektrody wskaźnikowej zanurzonej w badanym roztworze i elektrody porównawczej, którą zanurzamy w roztworze o znanym pH.
Dwa ogniwa połączone są woltomierzem pozwalającym na przeliczenie siły elektromotorycznej na skalę pH. W przypadku bardziej zaawansowanych modeli pH-metrów możemy mieć do czynienia z zastosowaniem dodatkowych części takich jak termomert. Wynika to z faktu, że na dany pomiar istosny wpływ ma również temperatura.
Mam nadzieję, że artykuł przybliżył Państwu działanie tych urządzeń.