Pośród nich wyróżnić możemy te najprostsze, jednocześnie najczęściej wykorzystywane elementy, które ogólnie nazywamy szkłem laboratoryjnym. W laboratorium i pracowni badawczej natknąć będziemy mogli się na naprawdę bardzo dużą ilość różnego rodzaju urządzeń, akcesoriów oraz przyrządów, które są niezbędne w przeprowadzaniu doświadczeń i codziennej pracy każdego laboranta. Pośród nich wyróżnić możemy te najprostsze, jednocześnie najczęściej wykorzystywane elementy, które ogólnie nazywamy szkłem laboratoryjnym.
Szkło laboratoryjne takie jak próbówki, kolby, zlewki i tym podobne służy do przeprowadzania prostych reakcji przelewania substancji, ich magazynowania, filtracji i tak dalej. Najpowszechniej spotykanym laboratoryjnym akcesorium jest z całą pewnością próbówka – kawałek szkła przybierający kształt rurki zakończonej u jednego końca zaokrąglonym dnem, z drugiego natomiast posiadającej otwór. Przeważnie wykonuje się je ze szkła o niskiej jakości, z tego też powodu wykorzystywane są jako akcesoria jednorazowe, czy też zaledwie kilkukrotnego użytku.
W laboratoriach spotkać będziemy mogli się z różnymi rodzajami próbówek – niektóre z nich rozszerzają się od strony otworu dzięki czemu ułatwione jest dozowanie i rozlewanie substancji chemicznych, posiadają miarkę ilości znajdujących się w nich cieczy albo też stożkowato zakończone dno służąc przede wszystkim do pracy z naprawdę małymi ilościami substancji.Kolejnym z najczęściej spotykanych w laboratorium naczyń jest kolba, która przez kolejne wieki była modyfikowana i rozwijana – z tego powodu dzisiaj możemy wyróżnić dużą liczbę jej typów przeznaczonych to specyficznych działań. Głównym zadaniem kolby jest jednak pomoc przy przeprowadzaniu reakcji chemicznych, destylacji, a także przy przechowywaniu szerokiej gamy odczynników, substancji oraz związków.
Kolby wykonywane są z lepszego jakościowo szkła niż próbówki i charakteryzują się wzmożoną odpornością, dzięki temu wytrzymają kontakty ze żrącymi związkami oraz nagłe i bardzo duże zmiany temperatury.Następnym elementem laboratoryjnej aparatury jest zlewka – spotykane powszechnie naczynie, które może mieć bardzo szerokie zastosowanie. Typowe zlewki przypominać mogą szklanki, wykonywane są jednak z grubszego szkła, oprócz tego posiadają przeważnie miarę podaną w decymetrach sześciennych i mililitrach, a oprócz tego dzióbek ułatwiający dozowanie i rozlewanie znajdujących się w nich odczynników. Zlewki wykorzystuje się przy przygotowywaniu roztworów, rozdzielaniu elementów mieszaniny, przeprowadzaniu najbardziej elementarnych reakcji chemicznych jak i przy procesie krystalizacji.
Do listy tej warto także doliczyć bagietkę, która przybiera kształt wykonanego ze szkła prostego pręta, który zwieńczony jest małą łopatką. Bagietka to chyba najprostszy z wszystkich laboratoryjnych przyrządów, który wykorzystuje się do mieszania płynów, czyszczenia aparatury laboratoryjnej (zeskrobywanie osadów powstających na szklanych ściankach i tak dalej), czy też przy wywoływaniu procesu krystalizacji.Lista szklanych naczyń i przyrządów laboratoryjnych jest o wiele dłuższa – jednak te wymienione powyżej z całą pewnością będziemy mogli uznać za najczęściej spotykane, powszechnie wykorzystywane i jednocześnie posiadające najmniej skomplikowaną budowę.