Ryby są zdrowe, to wie każdy, więc trzeba je jeść i  to  najlepiej 3 razy  w tygodniu. Jednak tradycja polskiej kuchni nie ma zbyt wielu  ciekawych przepisów. Może te przepisy urozmaicą dania rybne serwowane na codzień...

Data dodania: 2009-10-26

Wyświetleń: 1806

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

RYBA DUSZONA Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI: 60 dag filetów z dorsza lub innej ryby o białym mięsie, 2 duże kwaśne jabłka, duża cebula, mąka do oprószenia ryby, sól, pieprz ziołowy, majeranek, olej do smażenia, masło.


Filety podzielimy na równe porcje, solimy, oprószamy mąką i smażymy na oleju. Cebulę, pokrojoną w piórka lub kostkę musimy poddusić w maśle nie rumieniąc jej. Dodajemy do niej jabłka podzielone na cząstki, solimy do smku, oprószamy pieprzem i majerankiem, może być świeży, to doda więcej aromatu. Wszystko lekko wymieszamy, uważając, żeby nie pognieść jabłek. Porcje ryby zanurzamy w jabłkach i dusimy kilka minut od przykryciem, aż jabłka będą miękkie. Podajemy  z ryżem lub ziemniakami puree posypanymi koperkiem.

ŁOSOŚ  W KOŁDERCE  SZPINAKOWEJ, W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Danie to, kiedyś wymagało sporego nakładu pracy. Dzisiaj, dzięki gotowym produktom zabiera parę minut, a efekt jest wspaniały.

SKŁADNIKI: 60 dag filetów z łososia, 2 opakowania (rulony), gotowego, nie mrożonego ciasta francuskiego, paczka mrożonego szpinaku, lub ok. 1/2 kg świeżego szpinaku, szklanka śmietanki, 1-2 jajka, sól, biały pieprz, Ziareka smaku lub Vegetta.

Szpinak ugotować do miękkości, dodać śmietankę, jaja, sól, troszkę Vegetty i odrobinę pieprzu. Gotować aż masa szpinakowa będzie dość gęsta. Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąty o centymetr większe niż filety. Na każdym prostokącie ułożyć filet, przykryć go kołderką ze szpinaku i na to ułożyć delikatnie prostokąt ciasta francuskiego. Boki ciasta skleić naciskając je widelcem. Piec w temperaturze 220 C przez ok 20 minut, aż ciasto stanie sie rumiane. Podajemy tylko z surówką, najlepiej z kilku sałat, rzodkiewki i ogórka w sosie vinegrette.

 http://www.otostrona.pl/barb01zaprasza/ tu znajdziecie inne przepisy, które lubię...

http://promocja.nextore.pl/index.xml  eprasa, ebooki, audiobooki

Licencja: Creative Commons