Generalnie widać że Sushi to nie tylko jedzenie ale również rytuał, kultura. Nikt nam oczywiście nie zabrania jedzenia tego nożem i widelcem, jednak by w pełni móc chłonąć zjawisko jakim jest sushi, powinniśmy spożywać je tradycyjnie - palcami bądź pałeczkami. Kolejną bardzo ważną rzeczą są dodatki jakich nie może zabraknąć podczas konsumpcji tej egzotycznej potrawy. Są nimi sos sojowy, ostry chrzan wasabi oraz marynowany imbir. Na szczególną uwagę zasługuje w tym zestawieniu imbir - jego rolą jest oczyszczanie kubków smakowych pomiędzy konsumpcją różnych rodzajów ryby. Kawałki sushi musimy jeść w całości - nadgryzienie takiego kawałka lub nie daj boże, zostawienie nadgryzionego na talerzu to bardzo poważne faux pas. Najczęstszym napojem podawanym do sushi jest zielona herbata. Na koniec należy się jeszcze przestroga: wasabi to strasznie ostry chrzan, stosujcie go z umiarem!