Nie da się ukryć, że szczególnie w dzisiejszych czasach metody dezynfekcji wody jak i same jej oczyszczanie pełnią bardzo ważną funkcję. Nie wszyscy jednak wiedzą na czym procesy te polegają. Dla wszystkich, którzy chcieliby się tego dowiedzieć przygotowaliśmy krótki poradnik.

Data dodania: 2011-12-02

Wyświetleń: 1973

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

W dzisiejszych czasach dostrzegamy mnogość zagrożeń i zanieczyszczeń, które związane są między innymi z wodą pitną. Jej skuteczna dezynfekcja stanowi więc olbrzymie wyzwanie i odpowiedzialność. Wszystkie metody dezynfekcji powinny być bezpieczne dla człowieka i środowiska oraz skuteczne, a także opłacalne. Dezynfekcja przeprowadzana jest po to by wyeliminować bakterie i zapobiec ich rozwojowi. Ten proces jest konieczny choćby dla wód powierzchniowych ze względu na ryzyko skażenia wirusami czy grzybami. Woda poddana dezynfekcji może mieć kluczowe znaczenie użytkowe.

Dezynfekcja wody przebiega na różne sposoby. Można jednak powiedzieć, że wyróżniamy fizyczne i mechaniczne metody dezynfekcji. Metody fizyczne to gotowanie, promieniowanie UV i ultradźwięki. Najprostszym zabiegiem eliminacji bakterii jest gotowanie wody od 10 do 20 minut. Naświetlanie promieniami UV ma zaś na celu dostarczenie energii zabijającej patogeny znajdujące się w wodzie. Możliwy jest jednak kolejny rozwój bakterii, ponieważ dezynfekcja przebiega tylko podczas naświetlania. Stosujemy zatem różne czasy i różne natężenia promieniowania. Ultradźwięki zaś usuwają skutecznie bakterie i wirusy z wody. Skuteczność tej operacji zależy od wybrania odpowiedniej częstotliwości, czasu i natężenia. Świetne rezultaty przynosi połączenie metod fizycznych i chemicznych (dezynfekcja ultradźwiękami i chlorem).

Metody chemiczne polegają na tym, ze do wody wprowadzamy substancje zabijające bakterie. Tutaj możemy mówić o chlorowaniu i ozonowaniu. Chlorowanie jest najpopularniejszym sposobem na dezynfekcję wody. Dawka chloru jest ściśle dostosowywana do jakości wody. Chlorowanie eliminuje także niektóre zanieczyszczenia organiczne. Woda taka ma nieprzyjemny smak i zapach. Ozonowanie wody to przepuszczanie jej przez powietrze nasycone ozonem. Niszczy on drobnoustroje, eliminuje pestycydy i detergenty, poprawia koloryt i smak wody. Wodę ozonuje się najczęściej w przemyśle (dezynfekcja i mycie owoców, warzyw, mięs).

To właśnie metody na dezynfekcję wody opisane w kilku słowach. Mamy nadzieję, że od teraz każdy będzie już wiedział jak procesy te przebiegają i dlaczego są tak ważne.

Licencja: Creative Commons