W ostatnich latach, co cieszy, panuje moda na wyroby własnego wyboru. Obok pełnego rozkwitu domowego browarnictwa, po latach przestoju powraca do łask gorzelnictwo, popularne robi się pieczenie chleba, ale także niemałą rzeszę amatorów zyskuje domowe wędzenie.

Data dodania: 2014-04-09

Wyświetleń: 3042

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Wędzenie - to nie takie trudne!

Domowe wędzenie swoje powodzenie czerpie na pewno z wzrastających drastycznie cen wędzonek w sklepach. Proces wędzenia – szczególnie szynek – jest niezwykle długi, co pociąga za sobą duże koszty. A przecież każdy z nas lubi wędzonki, nie tylko od święta. Mają one szlachetny smak, ich trwałość jest dosyć długa. Dość powiedzieć, że niegdyś zwykło się wędzić w zimnym dymie, dzięki czemu nawet w lecie mięso nie psuło się. Kolejnym powodem powstawania domowych wędzarni jest niepewność co do metod uzyskiwania wędzonek przez większe firmy wędliniarskie – na zachodzie obecnie już odchodzi się od tradycyjnych sposobów wędzenia, na rzecz wędzenia chemicznego przy pomocy specjalnych koncentratów dymu. Mało tego, dochodzą słuchy o intensywnych staraniach Unii Europejskiej, by zakazać zupełnie firmom sprzedawania wędzonek wyrabianych tradycyjną metodą. Na szczęście niewiele wskazuje na to, aby wędzenie na własny użytek miałoby być w jakikolwiek sposób regulowane.

 

Dlatego też coraz bardziej popularne są wędzonki domowego wyrobu. Są one tańsze i zdrowsze, bo to od nas będzie zależało, co do nich dodamy i jakiej będą jakości. Dodatkowo wędzenie jest wspaniałym hobby, a wyrób pysznego jedzenia jest prawdziwą przyjemnością. Co prawda, otworzenie domowej wędzarni wymaga nieco wiedzy i umiejętności praktycznych, ale równie dobrze można ten etap pominąć i po prostu kupić gotowy wyrób. Samo wędzenie jest już proste, choć nie obędzie się na początek od podstawowej wiedzy na ten temat. Oczywiście, podczas kolejnych wędzeń, szybko nabierzemy wprawy w peklowaniu, utrzymywaniu odpowiedniej temperatury w wędzarni i właściwej oceny stopnia nawędzenia, co będzie skutkowało jeszcze doskonalszymi wyrobami.

 

Ta starożytna sztuka przyrządzania mięsa jest na pewno bardzo ciekawą formą spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Nie wymaga dużych nakładów finansowych, a z pewnością jest bardzo opłacalna, patrząc na ceny wędzonek w sklepie. Jeśli tylko mamy odrobinę wolnego miejsca na działce czy w ogrodzie, serdecznie polecam uprawianie tego smacznego hobby.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena