Lato, polski, nadmorski kurort i unoszący się w powietrzu charakterystyczny zapach świeżutkich gofrów… Delikatnych, chrupiących i o niezapomnianym smaku. Chcesz zimą powspominać lato? Poznaj sekret nadmorskich gofrów i przygotuj je samodzielnie w domu!

Data dodania: 2021-12-21

Wyświetleń: 721

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Gofry jak znad morza - w czym tkwi ich sekret?

Jak powstają gofry? To prostsze, niż myślisz!

Gofry nad morzem - i wszędzie tam, gdzie liczy się szybkość przygotowania i możliwość usmażenia jak największej liczby tych przysmaków - wykonywane są z ciasta, którego bazą jest mieszanka do gofrów. Co kryje się pod tą nazwą? Przeważnie to gotowy proszek o stosunkowo prostym składzie, zawierający m.in. mąkę pszenną, cukier, skrobię, jajka w proszku, substancje spulchniające, mleko w proszku i aromaty. Wystarczy połączyć go w odpowiednich proporcjach z wodą i wymieszać, by uzyskać ciasto na gofry o idealnej konsystencji, łatwe w pieczeniu i gwarantujące powtarzalność smaku wypieków.

Dlaczego gofry znad morza są najlepsze?

Często miło wspominamy gofry, które jedliśmy właśnie nad morzem i próbujemy odwzorować ich smak w domu. Nie jest to jednak takie proste. Dlaczego? Kluczowa jest wspomniana już powtarzalność, którą gwarantuje proszek do gofrów. Jego skład jest stały i generalnie niezmienny. Dzięki temu tym samym smakiem gofrów możesz cieszyć się zawsze, gdy jesteś nad morzem. 

Oczywiście sama stałość składu to nie wszystko. Naprawdę dobre mieszanki do gofrów muszą też stawiać na jakość składników, dobór ich odpowiednich proporcji, a także odpowiednie aromaty, nadające im idealny smak. Ciężko odtworzyć to w domu - jeśli jednak chcesz spróbować przygotować gofry samodzielnie, podpowiadamy, jak to zrobić!

Przygotuj gofry idealne we własnym domu!

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować gofry jak nad morzem przede wszystkim musisz zaopatrzyć się w gofrownicę. Wybierz model o wysokiej mocy, by przygotowane gofry były idealnie chrupiące. Pozostaje kwestia ciasta na gofry - by je przyrządzić, możesz posłużyć się gotowymi mieszankami. Nie są one zarezerwowane wyłącznie dla klientów hurtowych - możesz zamówić je online w mniejszych ilościach. Jeśli zdecydujesz się na ten sposób wystarczy, że będziesz się kierować wytycznymi podanymi przez producenta danej mieszanki - i gofry gotowe!

Możesz też spróbować samodzielnie przygotować ciasto. Będziesz do tego potrzebować mąkę pszenną, masło, jajko, mleko, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło należy roztopić, a następnie połączyć z resztą składników i dokładnie wymieszać. Przygotowane w ten sposób ciasto należy wylać na rozgrzaną gofrownicę i piec przez 3-5 minut. Pozostaje jedynie dodać swoje ulubione składniki - i domowe gofry gotowe!

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena