Dlaczego tyjemy?
Rosnąca liczba osób otyłych nie jest wynikiem przypadku. To wszystko ma swoją przyczynę w prowadzonym trybie życia. Ten, pozostawia naprawdę sporo do życzenia. Żyjemy w bardzo szybkim tempie – nie dbamy o ruch, odżywianie, sen i relaks. Skutkiem tego jest wiele defektów organizmu, jeden z nich stanowi gromadzenie się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Wiele osób stara się tłumaczyć swoją nadwagę uwarunkowaniami genetycznymi. To jednak nie ma zbyt wiele wspólnego z prawdą.
Otyłość dziedziczna klasyfikowana jest zaledwie u 3% społeczeństwa. Pozostali muszą spojrzeć prawdzie w oczy: nadwaga i otyłość jest wynikiem zaniedbań. Czemu nie potrafimy schudnąć? Wydawać by się mogło, że taka epidemia nadwagi i otyłości jest niemożliwa. Wszak, medycyna bezustannie się rozwija. Mamy coraz większą wiedzę i świadomość na temat problemu. Dlaczego jednak nie potrafimy powstrzymać tego problemu?
Odchudzanie jest procesem, który wymusza na organizmie spore zmiany. Niestety, wiele osób nie jest w stanie ich zaakceptować. Kiedy przeciętna jednostka ma zrezygnować z wygodnego fotela i zamienić czas spędzany przed telewizorem na rower, rolki czy bieganie to szybko rezygnuje. Podobnie jest w przypadku odżywiania – nie potrafimy dostosować swojej diety, bo jest to mało komfortowe.
Jak schudnąć? Dieta na odchudzanie.
Jednym z najważniejszych (ale nie jedynym!) elementów odchudzania jest dieta. Wszak, to co jemy znajduje bezpośrednie przełożenie na tym jak wyglądamy. To logiczne, że jeśli będziemy jeść niezdrowo i zbyt wiele, to szybko okaże się, że jesteśmy otyli i po prostu niezdrowi. Nie mniej jednak, objętość i pro-zdrowotność diety to nie jedyne warunki. Kluczowe jest również to, aby jeść regularnie i stosunkowo często (ale w znacznie mniejszych porcjach). Pozwoli to naszemu metabolizmowi na wydajniejszą pracę.
Kluczowym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Z zasady: powinno być najbardziej obfite. Wszak, to właśnie po przebudzeniu – zapotrzebowanie na energię jest największe. Wraz z każdym kolejnym posiłkiem, ilość dostarczanego pożywienia powinna maleć (wyjątkiem może być posiłek przedtreningowy). Po ustaleniu pór posiłków, warto sporządzić bilans wartości odżywczych. Obliczyć należy go indywidualnie, w oparciu o: wzrost, wagę, wiek oraz aktywność fizyczną. Przy czym należy pamiętać, że od całkowitej przemiany materii należy odjąć około 15-20%, aby dieta mogła być określona mianem redukcyjnej.
Istotne jest również to, co jemy. Wszak, wartość kaloryczna to jedno, a jakość dostarczanego materiału to drugie. Należy korzystać z produktów niemodyfikowanych, nieprzetwarzanych. Kluczem do sukcesu jest to, aby wybierać produkty sycące, ale nisko kaloryczne.