W ciągu tygodnia nie masz czasu na gotowanie? Zupy jest za dużo a nie chcesz wylewać? Przeczytaj nasz poradnik - dowiesz się jak zamrażać żywność!

Data dodania: 2020-03-28

Wyświetleń: 895

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jak prawidłowo zamrażać jedzenie?

Po co zamrażać żywność?

Aby zaoszczędzić czas
Niekiedy nie mamy czasu na gotowanie, a przygotowane wcześniej, zamrożone posiłki odgrzejemy w mgnieniu oka! W dodatku będą to posiłki pełnowartościowe, a nie fast-food.

Aby zaoszczędzić pieniądze
Mrożenie = oszczędność. Możemy na przykład kupić sezonowe owoce i zamrozić je na zimę, aby nie przepłacać za mrożonki, kiedy świeżych już nie będzie. Można też kupić świeże, pachnące pomidory w sezonie, zrobić z nich sos do pizzy lub makaronu i zamrozić w pojedynczych porcjach. Nie będziemy musieli kupować zimą gotowych produktów w słoikach, nie wspominając już o niezbyt aromatycznych zimowych pomidorach.

Aby nie marnować jedzenia
Jeśli masz za dużo warzyw lub owoców z ogródka, albo po prostu za dużo ugotowałaś - wystarczy że to zamrozisz, a nie będzie trzeba nic zmarnować. Większość potraw świetnie znosi mrożenie, a jeśli nie mamy ochoty przez cały tydzień jeść bigosu - na pewno poczeka w zamrażarce, aby trafić na ten moment, kiedy akurat mamy na niego chrapkę!

Zanim zamrozisz

Zanim włożysz produkty do zamrażalnika pozwól im całkowicie ostygnąć. Jeśli włożysz tam ciepłe produkty - temperatura w zamrażarce wzrośnie, a produkty nie zamrożą się równomiernie. (Poza tym podobno takie postępowanie może powodować szybsze psucie się lodówki.)

Szybkie chłodzenie

Ugotowaną żywność trzeba jak najszybciej schłodzić, zanim się ją zamrozi. W tym celu najlepiej wstawić garnek z potrawą do zimnej kąpieli, np. w zlewie wypełnionym lodowatą wodą. Sos, zupę czy gulasz dobrze jest mieszać aby stygły równomiernie.

Ostudzoną potrawę należy podzielić na porcje. Nie chcemy przecież znów mieć w garnku za dużo jedzenia! Wkładając porcje do pojemników lub woreczków, napiszmy na nich markerem nazwę potrawy lub produktu datę zamrażania. Zamrożone produkty czasem nie przypominają oryginału...

Pojemniki lub woreczki układajmy jedną warstwą w najzimniejszej szufladzie zamrażalnika. Kiedy już całkowicie zamarzną możemy je przełożyć do innej szuflady.

Jeśli zamierzamy przechowywać dany produkt w zamrażarce bardzo długo, ustawmy jej temperaturę na -18 stopni C.

Jak zamrażać pierogi?

Pierogi mrozimy surowe, tzn. zanim je ugotujemy. Układamy je jeden obok drugiego na desce do krojenia posypanej mąką i tak wkładamy do zamrażarki. Kiedy całkowicie zamarzną, przekładamy je do woreczków lub pojemniczków. W ten sposób się nie posklejają. Kiedy jesteśmy gotowi je zjeść - po prostu wrzucamy zamrożone pierogi na wrzątek i gotujemy przez 5-10 minut.

W czym mrozić?

Jeśli zapakujemy nasze produkty nieodpowiednio, mogą się nabawić "odmrożeń" (będą przesuszone i zmienią barwę), albo po prostu przejmą zapachy innych produktów w zamrażarce. Dlatego do zamrażania trzeba się dobrze przygotować:
1. Używaj specjalnych pojemników lub woreczków do mrożenia. Powinny nie przepuszczać wilgoci ani zapachów.

2. Wyciskaj jak najwięcej powietrza z woreczków lub pojemników. Jeśli zamrażasz płyny w pojemnikach - możesz zostawić nieco powietrza, by miały miejsce na zwiększanie objętości w czasie mrożenia. Z woreczków foliowych należy wycisnąć możliwie jak najwięcej powietrza.

3. Jeśli mrozisz zwarty kawałek żywności, np. kawałek mięsa lub ciasta, najpierw zawiń je w folię aluminiową, a dopiero później włóż do woreczka.

4. Świeże mięso i ryby kupowane na tackach w supermarketach muszą być przepakowane w domu zanim trafią do zamrażarki. Sklepowa tacka i folia nie gwarantują szczelnego opakowania, lepiej więc wyjąć te produkty i włożyć do woreczków lub pojemników specjalnie do tego celu przeznaczonych.

5. Najlepiej zamrażać w pojemnikach nie większych niż litrowych. Dzięki temu żywność zamarznie szybko (tj. w ciągu ok. 4 godzin). Produkt o grubości 5 cm zamarza przez ok. 2 godziny.

Termin przydatności

Choć zamrażanie sprawia, że możemy przechowywać żywność w niemalże nieskończoność, to po pewnym czasie traci ona smak. Każdy produkt ma inny "okres przydatności do spożycia", ale jeśli produkty w zamrażalniku są pomarszczone, mają białe plamki lub inne odbarwienia, bezpieczniej będzie je wyrzucić.

Czas przechowywania w zamrażarce popularnych potraw:

Sos pomidorowy / warzywny - 6 miesięcy
Zupy i gulasze - 2-3 miesiące
Lasagne i zapiekanki z makaronem - 6 miesięcy
Klops, pulpety, kotlety mielone - 6 miesięcy
Tarty - 6 miesięcy
Drób (ugotowany, bez sosu) - 3 miesiące
Drób (ugotowany, w sosie) - 5-6 miesięcy
Surowe ciasto na pizzę - 3-4 tygodnie
Chleb i muffiny - 2-3 miesiące
Ciasta (bez polewy) - 6 miesięcy
Ciasta z polewą - 3 miesiące
Surowe mięso - 1 rok
Zamarynowane mięso - 1 miesiąc

Rozmrażanie

Chleb, ciasta, muffiny i inne wypieki można rozmrażać w temperaturze pokojowej. Pozostałych produktów w ten sposób nie powinno się rozmrażać, ponieważ mogą w nich się rozwinąć bakterie, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu nawet po ugotowaniu rozmrożonej potrawy!

Bezpieczne rozmrażanie:

W lodówce: To powolna, ale najbezpieczniejsza metoda. Małe produkty rozmarzną w ciągu kilku godzin, ale większe lepiej jest pozostawić w lodówce na noc.

W zimnej wodzie: Należy włożyć mrożonkę do szczelnego woreczka, a następnie umieścić całość w misce lub zlewie z zimną wodą.

W mikrofalówce: Na trybie "rozmrażanie". Od razu po rozmrożeniu należy potrawę odgrzać lub ugotować, bo jej części mogą zacząć się już nagrzewać podczas mikrofalowania.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena