Po co zamrażać żywność?
Aby zaoszczędzić czas |
Zanim zamrozisz
Zanim włożysz produkty do zamrażalnika pozwól im całkowicie ostygnąć. Jeśli włożysz tam ciepłe produkty - temperatura w zamrażarce wzrośnie, a produkty nie zamrożą się równomiernie. (Poza tym podobno takie postępowanie może powodować szybsze psucie się lodówki.) |
Szybkie chłodzenie
Ugotowaną żywność trzeba jak najszybciej schłodzić, zanim się ją zamrozi. W tym celu najlepiej wstawić garnek z potrawą do zimnej kąpieli, np. w zlewie wypełnionym lodowatą wodą. Sos, zupę czy gulasz dobrze jest mieszać aby stygły równomiernie.
Ostudzoną potrawę należy podzielić na porcje. Nie chcemy przecież znów mieć w garnku za dużo jedzenia! Wkładając porcje do pojemników lub woreczków, napiszmy na nich markerem nazwę potrawy lub produktu datę zamrażania. Zamrożone produkty czasem nie przypominają oryginału... |
Pojemniki lub woreczki układajmy jedną warstwą w najzimniejszej szufladzie zamrażalnika. Kiedy już całkowicie zamarzną możemy je przełożyć do innej szuflady.
Jeśli zamierzamy przechowywać dany produkt w zamrażarce bardzo długo, ustawmy jej temperaturę na -18 stopni C.
Jak zamrażać pierogi?
Pierogi mrozimy surowe, tzn. zanim je ugotujemy. Układamy je jeden obok drugiego na desce do krojenia posypanej mąką i tak wkładamy do zamrażarki. Kiedy całkowicie zamarzną, przekładamy je do woreczków lub pojemniczków. W ten sposób się nie posklejają. Kiedy jesteśmy gotowi je zjeść - po prostu wrzucamy zamrożone pierogi na wrzątek i gotujemy przez 5-10 minut. |
W czym mrozić?
Jeśli zapakujemy nasze produkty nieodpowiednio, mogą się nabawić "odmrożeń" (będą przesuszone i zmienią barwę), albo po prostu przejmą zapachy innych produktów w zamrażarce. Dlatego do zamrażania trzeba się dobrze przygotować: |
Termin przydatności
Choć zamrażanie sprawia, że możemy przechowywać żywność w niemalże nieskończoność, to po pewnym czasie traci ona smak. Każdy produkt ma inny "okres przydatności do spożycia", ale jeśli produkty w zamrażalniku są pomarszczone, mają białe plamki lub inne odbarwienia, bezpieczniej będzie je wyrzucić. |
Czas przechowywania w zamrażarce popularnych potraw:
Sos pomidorowy / warzywny - 6 miesięcy
Zupy i gulasze - 2-3 miesiące
Lasagne i zapiekanki z makaronem - 6 miesięcy
Klops, pulpety, kotlety mielone - 6 miesięcy
Tarty - 6 miesięcy
Drób (ugotowany, bez sosu) - 3 miesiące
Drób (ugotowany, w sosie) - 5-6 miesięcy
Surowe ciasto na pizzę - 3-4 tygodnie
Chleb i muffiny - 2-3 miesiące
Ciasta (bez polewy) - 6 miesięcy
Ciasta z polewą - 3 miesiące
Surowe mięso - 1 rok
Zamarynowane mięso - 1 miesiąc
Rozmrażanie
Chleb, ciasta, muffiny i inne wypieki można rozmrażać w temperaturze pokojowej. Pozostałych produktów w ten sposób nie powinno się rozmrażać, ponieważ mogą w nich się rozwinąć bakterie, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu nawet po ugotowaniu rozmrożonej potrawy! |
Bezpieczne rozmrażanie:
W lodówce: To powolna, ale najbezpieczniejsza metoda. Małe produkty rozmarzną w ciągu kilku godzin, ale większe lepiej jest pozostawić w lodówce na noc.
W zimnej wodzie: Należy włożyć mrożonkę do szczelnego woreczka, a następnie umieścić całość w misce lub zlewie z zimną wodą.
W mikrofalówce: Na trybie "rozmrażanie". Od razu po rozmrożeniu należy potrawę odgrzać lub ugotować, bo jej części mogą zacząć się już nagrzewać podczas mikrofalowania.