0
głosów
- +

Dobieramy odpowiednie szkło do alkoholu i napojów

Autor:

Aktualizacja: 16.09.2016


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Alkohole


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 840 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Dobieramy odpowiednie szkło do alkoholu i napojów

Wyobraźmy sobie, że odwiedzają nam niezapowiedziani goście. Chcemy podjąć ich z całą kurtuazją, więc na szybko przyrządzamy wykwintne przekąski i otwieramy dobre wino. I kiedy w pośpiechu wyjmujemy odpowiednie kieliszki zauważamy, że zestaw jest niekompletny, a jego czystość pozostawia wiele do życzenia… 


Przypomnijmy sobie ostatnie przyjęcie sylwestrowe, na którym z braku odpowiedniego szkła, serwowaliśmy wino musujące w zwykłych literatkach. Ile razy przydarzało nam się podobne faux paux ze szkłem stołowym w roli głównej? A może zawsze mamy w pogotowiu lśniący, krystalicznie przejrzysty pakiet szklanek i kieliszków odpowiednich do każdego rodzaju trunków? Ta druga opcja brzmi zdecydowanie lepiej. A jeśli bliższa rzeczywistości jest wersja pierwsza, warto poznać bliżej poszczególne elementy galanterii szklanej.

O czym pamiętać, sięgając po szklanki i kieliszki?

  • zastawa powinna być kompletna, dostosowana do ilości osób
  • szkło musi być perfekcyjnie czyste
  • po umyciu dokładnie wycieramy ściereczką z mikrofibry każdy element zastawy
  • uważamy, by nie „palcować” kieliszka ani szklanek
  • jeśli myjemy kieliszki w zmywarce, warto stosować specjalne kosze do szkła, by zapobiec  ich stłuczeniu
  • szkło myte w zmywarce może zmatowieć, dlatego należy używać mniejszej ilości detergentu i unikać funkcji suszenia
  • kryształowe kieliszki i szkło dekorowane myjemy wyłącznie ręcznie
  • po umyciu i dokładnym wysuszeniu, ustawiamy kieliszki do góry dnem
  • rozlewając wino lub inne trunki, trzymamy kieliszek za stopkę lub nóżkę, by nie ogrzewać alkoholu dłonią i nie zostawić odcisków na czarce (wyjątek: brandy lub koniak, gdzie trzymamy za czaszę)

W czym podawać napoje i trunki?

Wódkę smakową serwujemy w niewielkich kieliszkach na nóżce (30-60 ml) lub w tzw. shotach (bez nóżki). Wódkę czystą rozlewamy do shotów. Napełniamy do wysokości 3-5 mm od rantu kieliszka.

Likier, nalewkę podajemy w niewielkich (max 60 ml) i smukłych kieliszkach na nóżce z elegancko wyprofilowaną czarką. Napełniamy do połowy.

Wino białe rozlewamy do wysmukłych kieliszków z czarką w kształcie tulipana z lekko rozchylającym się rantem. Lekkie wino podajemy w kieliszkach wąskich, natomiast ciężkie w bardziej pękatych. W obu przypadkach napełniamy czarkę do połowy.

Wino czerwone serwujemy w kieliszkach o bulwiastej, zwężającej się czarce na niewysokiej nóżce. Napełniamy do 2/3 wysokości (w przypadku mniejszego szkła) lun do 1/2 (większe szkło).

Wino musujące/szampan wymaga wąskich i wysokich kieliszków typu flute (flet). Napełniamy do ¾ wysokości czarki.

Aperitif podajemy w niewielkich kieliszkach na wysokiej nóżce i o pękatej, zwężającej się czarce.

Brandy, koniak serwujemy w małych porcjach (max 40 ml) w kieliszkach o dużej, zwężającej się u góry czaszy w kształcie tulipana, osadzonej na krótkiej nóżce.

Whisky, niektóre drinki, Bourbon podajemy w niskiej, szerokiej szklance z grubym dnem (old fashioned tumbler). Whisky do oceny organoleptycznej rozlewamy do szkła degustacyjnego, czyli kieliszka tulipanowego lub kieliszka do koniaku.  

Long drinki, soki i napoje serwujemy w wysokiej szklance o prostym kształcie (np. highball) i pojemności 150-330 ml.

Short drinki podajemy w kieliszkach (150 ml) o rozszerzającej się czaszy w fantazyjnym kształcie, osadzonej na krótkiej nóżce. Przykłady: hurricane, kieliszek - stożek do Martini i kieliszek w kształcie kapelusza do Margarity.

Desery kawowe, gorące napoje alkoholowe rozlewamy do szklanek z uszkiem i na masywnej nóżce, najlepiej ze szkła żaroodpornego.

Wodę możemy podać w wysmukłych kieliszkach o pękatej czaszy na długiej nóżce, przypominających kieliszki do czerwonego wina.

Piwo serwujemy w ciężkich, masywnych kuflach z uchwytem, wysokich szklankach zwężonych u dołu, wąskich szklankach typu flute lub pokalach przypominającym spory kielich. Inne szkło: snifter podobny do koniakówki, kieliszek tulipanowy, goblet czyli gruby kielich ze zdobionego szkła.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij