Musimy również tutaj jasno zaznaczyć, że białka są bardzo ważnym składnikiem pokarmowym pozwalającym zdrowo funkcjonować nie tylko nam ludziom, ale jak najbardziej również należy to odnieść do zwierząt. Mówiąc białko, mamy na myśli składnik pokarmowy niezbędny do życia dla całej przyrody.
Budulec organizmu
Można ogólnie powiedzieć, że białko jest podstawowym materiałem budulcowym znajdującym się w każdej ludzkiej tkance, w każdej komórce, w płynach ustrojowych. Dla przykładu możemy tutaj wskazać chociażby na keratynę znajdującą się we włosach, a skoro mowa o całej przyrodzie, to możemy również powiedzieć, że keratyna jest obecna w kopytach zwierzęcych, w piórach i pazurach. Można jak najbardziej wskazywać na elastynę oraz na kolagen, które to są bardzo ważnymi białkami znajdującymi się w tkance łącznej. Z kolei gluteiny to białko, które możemy odnaleźć w roślinach. Białko jest nam niezbędne i powinniśmy je przyjmować wraz z pokarmem.
Białko z pokarmu
Powstaje jednakże pytanie o to, co się dzieje z białkiem, które dostarczymy do naszego organizmu wraz z pożywieniem? W naszym przewodzie pokarmowym dochodzi do takiego zjawiska, jakim jest hydroliza, czyli trawienie białek. Udział w trawieniu białek biorą takie składniki jak enzymy, podpuszczka oraz pepsyny zawarte w soku żołądkowym oraz jeden składnik pochodzący z trzustki, a mianowicie trypsyna. Po poddaniu białek procesowi hydrolizy, są one transportowane przez krew do wszystkich ważnych ośrodków w naszym organizmie. Warto jeszcze na koniec dodać, iż znacznie łatwiej są trawione białka, które wcześniej zostały poddane procesowi obróbki termicznej, a więc warto o tym pamiętać podczas przygotowywania swoich posiłków, warto o tym pamiętać, gdyż w ten sposób lepiej zadbamy o właściwą podaż białka dla naszego organizmu.