Przechodząc ulicami każdego polskiego miasta z pewnością na co najmniej jedną pizzerię i kebabownię, prawdopodobnie znajdziemy też restaurację włoską. Popularne są także lokale serwujące dania orientalne. Natomiast raczej trudno znaleźć restaurację serwującą potrawy kuchni staropolskiej. Czyżby Polacy odwracali się od własnej tradycji kulinarnej?

Data dodania: 2016-04-14

Wyświetleń: 1113

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Z jednej strony większość z nas, gotując w swoich domach, owszem, sięga po smaki z różnych stron świata, ale jednak bazuje na tradycyjnych produktach i przepisach. Z drugiej – wspomniane lokale oferujące kuchnie różnych narodów są skutkiem zachłyśnięcia się nowościami dostępnymi w naszym kraju po 1989 roku, także ze świata kulinariów. Oczywiście nie ma nic złego w zapoznawaniu się z kuchniami innych narodów, jednak szkoda, że negatywnym skutkiem było odesłanie w zapomnienie rodzimych specjałów.

Spadek popularności kuchni staropolskiej jest jej niekorzystna opinia, która jednak niewiele ma wspólnego z prawdą. Otóż uważana jest ona za niezdrową, obfitą w tłuszcze, opartą na daniach mięsnych i ubogą w warzywa. Przekonanie to zostało ugruntowane w czasach PRLu, kiedy to w barach mlecznych serwowano bigos, gołąbki i schabowe. Wystarczy jednak trochę lepiej zapoznać się z charakterystyką kuchni naszych przodków, by raz na zawsze zerwać z tym błędnym przekonaniem. Prawdziwa kuchnia staropolska to cała paleta smaków i aromatów.

Przede wszystkim w dawniejszych czasach wieprzowiny nie używano prawie w ogóle. Wśród mięs królowa dziczyzna oraz drób, jedzono także cielęcinę. Znaczący udział w diecie miały ryby. Potrawy nie były smażone, ale głównie pieczone, duszone i gotowane. Szeroko stosowano całą gamę aromatycznych przypraw i ziół. Chętnie korzystano z dobrodziejstw lasu – grzybów i jagód. Polscy kucharze pełnymi garściami czerpali inspiracje z tradycji kulinarnych narodów zamieszkujących Rzeczpospolitą i państwa ościenne. Kuchnia staropolska kojarzyć się może w pierwszej kolejności z kuchnią magnacką i szlachecką, ale nie można zapomnieć o tym, co przyrządzali i jedli mieszczanie i chłopi.

Nic zatem dziwnego, że na rynku gastronomicznym pojawiają się kolejne restauracje oferujące potrawy, których receptury oparte są na naszych najlepszych tradycjach kulinarnych. Kuchnia polska dostarcza wspaniałych wrażeń smakowych i zyskuje coraz więcej amatorów.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena