Produkty spożywcze są niezbędne w każdym gospodarstwie domowym. Codziennie podczas zakupów dokonujemy dziesiątki wyborów dotyczących żywności. Czasami trudno jest zrozumieć, czym różnią się produkty z danej kategorii poza logo producenta.

Data dodania: 2016-03-24

Wyświetleń: 900

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dzięki nowym wymogom dotyczącym znakowania produktów spożywczych będzie nam łatwiej je porównać. Nowe przepisy wprowadzają też konieczność stosowania większej czcionki na etykietach, dzięki czemu bez problemu zapoznają się z ich treścią również osoby mające problemy ze wzrokiem. Osoby, które są zainteresowane zakresem wprowadzonych zmian mogą wziąć udział w szkoleniu http://www.szkolenia.bureauveritas.pl/tematy-szkolen/zywnosc/znakowanie-produktow-spozywczych/

Co znajduje się na etykiecie?

Poprawne znakowanie produktów spożywczych wymaga umieszczania na każdej etykiecie nazwy produktu oraz producenta. Kolejne ważne informacje to termin przydatności do spożycia oraz wskazanie warunków do przechowywania. W przypadku przetworzonych produktów spożywczych konieczne jest też podanie składu i wyraźne zaznaczenie w nim składników, które mogą wywołać reakcję nietolerancji lub alergię. Kolejnym elementem obowiązkowym jest podanie wartości energetycznej oraz zawartości podstawowych składników odżywczych, czyli białka, tłuszczu oraz węglowodanów (w tym cukrów prostych). Producenci żywności dodatkowo często podają także ilość błonnika, witamin, a także soli.

Na co zwracać uwagę podczas zakupów spożywczych?

Po pierwsze trzeba sprawdzić, czy produkt jest przydatny do spożycia. Sklepy powinny dbać o to, żeby na półkach były tylko świeże produkty, ale w praktyce różnie to bywa. Wiele osób sugeruje się marką lub ceną. Najważniejszy jednak jest skład produktów spożywczych. Podczas zakupów warto sprawdzić jakie składniki znajdują się w wybieranej przez nas żywności. Aby zdrowo się odżywiać należy unikać produktów z dużą ilością cukrów prostych, tłuszczu (zwłaszcza sztucznie utwardzonego) oraz soli i konserwantów. Lepiej jest też kupować nieprzetworzone jedzenie i samodzielnie przygotowywać posiłki. W ten sposób unikniemy spożywania dużej ilości chemii dodawanej, aby przedłużyć termin przydatności do spożycia oraz zagęstników i polepszaczy smaku.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena