Likier to rodzaj znanego praktycznie na całym świecie alkoholu,  charakterystycznym słodkim smaku, który - w zależności od likieru - może być owocowy, mleczny, ziołowy, lub korzenny. Czym wyróżniają się w gronie podobnych alkoholi?

Data dodania: 2015-02-17

Wyświetleń: 1164

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Po pierwsze - aby trunek mógł być zaliczany do grona likierów musi mieć zawartość co najmniej 15% alkoholu oraz wysoki udział cukru.

Jak powstają likiery?

Proces produkcji likierów jest bardzo zróżnicowany, toteż każdy z jego rodzajów powstaje swoisty dla siebie sposób. Niemniej da się stworzyć pewne prawidłowości, stanowiące punkt wyjścia do systematyzacji sposobów produkcji likierów.

Pierwszym pytaniem jakie należy tu zadać jest baza, na jakiej powstaje trunek. Okazuje się bowiem, że wiele likierów jest wytwarzanych przy wykorzystaniu innych, mocniejszych alkoholi. Częstą bazą przygotowawczą dla przyszłych likierów jest brandy, zdarza się także wykorzystywanie whisky, rumu, destylatu winnego czy też najzwyklejszego, wysokoprocentowego spirytusu.

Część z likierów powstaje jednakże bez udziału innych alkoholi, w drodze fermentacji produktów wykorzystywanych do jego wytworzenia, którymi najczęściej są owoce. Innym istotnym składnikiem tego rodzaju trunków są produkty nadające im wyrazistego smaku - w zależności od rodzaju likieru są to przede wszystkim: zioła, przyprawy korzenne, płatki kwiatów, mleko, skórki owoców, orzechy i wiele innych aromatycznych składników.

Najpopularniejsze likiery

Bogactwo dostępnych na rynku produktów z tego gatunku sprawia, że każdy amator trunków znajdzie smak wpisujący się w jego upodobania. Wymienienie wszystkich kombinacji likierowych smaków jest w praktyce niemożliwe, jednakże przyjrzyjmy się tym najpopularniejszym i zarazem najczęściej spotykanym na rynku.

Jednym z nich jest pochodzący z Holandii Advocaat, powstający na bazie brandy, żółtek jaj i śmietany, o charakterystycznym żółtym kolorze. Często używany jako polewa do deserów i lodów.

Znanym na całym świecie włoskim produktem jest z kolei Amaretto, powstający w oparciu o migdały lub pestki owoców. Wykorzystywany jako dodatek do kawy i wszelkich słodkości.

Jeśli chodzi o trunki ziołowe, to jednym z popularniejszych są czeska Beherovka i niemiecki Jagermaister. Uwielbiane przez myśliwych, stanowią nieco bardziej szlachetną odmianę likierów.

Mówiąc o likierach nie sposób nie wspomnieć o znanym i lubianym egzotycznym Malibu. Ten likier kokosowy wytwarzany jest na bazie ekstraktu z tych orzechów i rumu. Wyśmienity jako dodatek do lodów.

Likiery a drinki

Każdy szanujący się znawca alkoholi wie, że likiery - chociaż dobre w smaku same w sobie - najlepiej nadają się jako składnik drinków. Idealnym przykładem jest wspominane powyżej Malibu, używane w dziesiątkach rozmaitych drinków, najczęściej opartych o smaki owocowe.

Dla osób chętnych zasmakowania Malibu w połączeniu z innym dodatkami proponujemy likier Pina Colada. Jak go przyrządzić?

To banalnie proste. Potrzebujemy:

25 ml Malibu

20 ml rumu

25 ml soku ananasowego

25 ml mleczka kokosowego

Całość mieszamy w shakerze, dodajemy kostki lodu i ananas do przyozdobienia.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena